Barnens skärmtid oroar föräldrar – föräldrarnas osynlighet oroar Hem och Skola


Foto: Pixabay
Varannan förälder med barn i grundskolan är oroad över barnens skärmtid, visar den färska föräldrabarometern.
Så kommenterar Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk resultaten i föräldrabarometern , som denna gång gjorts i samarbete med förbundets finska motsvarighet, Suomen Vanhempainliitto.

Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk. Foto: Anna Back/SPT
Enkäten, som omfattar frågor om allt från ensamhet till skolmat, visar bland annat att det finns klart delade åsikter om att använda digitala apparater i undervisningen.
Vissa tycker att de berikar undervisningen, andra att de kunde förbjudas helt.
Över hälften uppger att skolan inte kommit överens med föräldrarna om användningen av egna apparater under lektionstid.
Enkäten har gjorts av både finsk- och svenskspråkiga elevers föräldrar. Finns det skillnader mellan språkgrupperna, Micaela Romantschuk?
Saknar verktyg
En klar majoritet av föräldrarna har inte varit med i diskussioner om skolans värdegrund, verksamhet eller skolmiljö, enligt barometern.
Den visar också att bara varannan förälder med barn i årskurserna 1–6 och lite fler än var tredje förälder med barn i årskurserna 7–9 anser att skolan ger konkreta förslag på hur man stöder barnets skolgång.
Micaela Romantschuk anser att det här är allvarligt, eftersom det är viktigt att föräldrarna sporrar sina barn.
— På 1980-talet kunde man lita på att skolan sköter allt, oberoende av hemförhållanden. Det har skett en stor förändring, i dag vet vi hur stor betydelse hemmet har. Föräldrarnas positiva förväntningar påverkar barnets intresse och därmed skolframgång.
Därför är det enligt henne viktigt att skolan i högre utsträckning tänker på hur man når ut till flera föräldrar men också garanterar stöd för de barn vars föräldrar förblir osynliga i skolan.
Skolan en plattform
Hem och Skola vill att föräldrarna ska ses som en resurs, men också att skolan ska komma närmare föräldrarna.
Ett exempel är det som oroar föräldrarna allra mest – tiden barnen använder på internet och med digitala apparater. Enligt föräldrabarometern oroar det ungefär varannan förälder.
Även om användningen främst sker i hemmet, kan skolan enligt Romantschuk erbjuda den plattform som föräldrarna behöver.
— Föräldrarna kan samlas för en diskussion om till exempel mobilanvändning och gemensamma regler. Skolan kan bidra eftersom lärarna ser trender och har erfarenheter som gör att de ligger ett steg före.
På det viset kan man diskutera beteende i till exempel klassens Whatsapp-grupp. De här så kallade värdegrundsdiskussionerna kan också handla om till exempel födelsedagskalas i yngre åldrar och gamlas dans i gymnasiet.
— Vi skulle kunna undvika mycket ledsamheter.
Romantschuk tycker att man inte ska utgå från att föräldrar är stressade och inte hinner.
— Om det upprepas blir det en självuppfyllande profetia. Vi har alla lika mycket tid, 24 timmar i dygnet, det handlar om hur vi prioriterar. För föräldrarna gäller det att se sig i spegeln och fråga om man prioriterar samarbetet med skolan.
Föräldrabarometern
- För första gången lät Förbundet Hem och Skola i Finland och Suomen Vanhempainliitto utföra en gemensam enkät. Tidigare har förbunden gjort separata enkäter.
- Närmare 10 000 föräldrar svarade på enkäten som bestod av 51 frågor om barnets skolgång, den nya läroplanen, samarbetet mellan hemmet och skolan, föräldrarnas delaktighet samt barnets välbefinnande och uppväxt.
- Av de som svarade hade 80,9 procent sina barn i en finskspråkig grundskola och 17,9 procent i en svenskspråkig skola eller i en språkbadsklass. Hem och Skola kan vid behov ge kommunvisa resultat, ifall en kommun är intresserad.
Håller man ännu på med denna diskussion om ”skärmtid”? Har hållit på sedan 80-talet när original Nintendo och C64 kom ut, fortsatte på 90-talet med Playstation och nu telefonerna/tablets. Innan datorer och spelkonsoler fanns så var det bl.a TV:n och rockmusiken som var ”farlig”. Kanske det skulle vara på tiden att de som kritiserar barnens OCH vuxnas användning av olika apparater med skärmar skulle ta reda på hur de fungerar även hårdvarumässigt istället för att vara negativ till allt ”nytt”
Klagar man på unga som läser mycket? NEJ. Är det någon skillnad att läsa serietidningar eller spela enklare spel? NEJ, det är en sorts tidfördriv.
Diskutera istället vad man gör med tiden när man använder telefonen/datorn. Spela även spel tillsammans, mot eller med varann beroende på spel. Sjunk in i fantasivärlden och lär engelska på ett roligare sätt. Rekommenderar Divinity: Original Sin 2, även 1:an för en LÅÅÅNG tid framåt. Annars så kan man alltid spela gamla sk. point-and-click äventyrsspel som t.ex Monkey Island 1&2, Indiana Jones: Fate of Atlantis, The Dig, Discworld… men räkna med ologiska pussel.
Det som verkligen borde diskuteras är cancern gällande mobilspel och spelbranschen överlag, det är mikrotransaktioner och lootboxes. Spara ALDRIG bankkortet i telefonen så att apparna har tillgång till det utan att fråga kod. Man köper nämligen fusk i dagens enkla spel på telefonen, de är helt enkelt ett casino för minderåriga.