Barbara Heinonen kritiseras för höjda chefslöner

Som ett av sina sista beslut höjde Mariehamns tidigare stadsdirektör Barbara Heinonen flera stadschefers löner. Höjningar som stadsstyrelsen nu kraftigt kritiserar.
Barbara Heinonen arbetade som stadsdirektör i Mariehamn fram till den 31 december. På torsdagen den 30 december, i praktiken den sista arbetsdagen, beslöt hon höja en rad förvaltningschefers löner med allt från någon euro till flera hundra euro per månad.
Mest ökar kanslichefens lön som stiger med totalt 757 euro.
Rent formellt har stadsdirektören rätt att höja lönerna, men beslutet hade inte förankrats i stadsstyrelsen eller något annat politiskt organ.
På måndagen skickade stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) ut ett pressmeddelande där hon kraftigt kritiserar besluten.
Du skriver att förtroendet missbrukats, att det är olämpligt och självsvåldigt. Är det så allvarligt?
– Det är stadsstyrelsen som uppfattar det så här. Vi uppfattar det som ett allvarligt läge. Det handlar om stadens allmänna principer. Vi har ett inbesparingskrav och samtidigt har stora grupper anställda jobbat stenhårt och utsatts för risk att smittas med covid – personal inom barnomsorg, lärare och närvårdare. Att binda upp så här stora belopp till förvaltningschefer bedömer vi inte som rätt, säger hon.
Vad som händer nu är oklart. Ingrid Zetterman konstaterar att det är komplicerat att ta tillbaka en förmån som redan givits.
I dag tisdag ska stadsstyrelsen träffas för att ta ställning till om beslutet kan ändras, övertas av styrelsen eller om det krävs andra åtgärder i förvaltningsstadgan.
Stadsstyrelsen anser det som olämpligt att en stadsdirektör på sin sista dag vidtar den här typen av beslut, eftersom det får vittgående konsekvenser för löneutveckling och de övriga anställdas rättviseuppfattning.
Om vi bortser från hur beslutet fattats. Var chefernas löner låga tidigare?
– Jag tycker att det behöver göras en jämförelse mellan lönerna för mellanchefer och det allmänna löneläget i offentlig sektor. Jag tycker inte man kan säga att de varit låga.
Ingrid Zetterman fortsätter:
– Jag har full förståelse för att det här väcker stor irritation och upprördhet bland stadens anställda.
Förvaltningscheferna underrättades i går om att stadsstyrelsen inte stöder besluten om löneförhöjningarna.
Barbara Heinonen ångrar att hon inte justerade lönerna tidigare, utan lämnade det till sista dagen. I övrigt ångrar hon sig inte, utan anser det vara en rimlig utveckling i förhållande till vad vd:arna i stadens bolag får i lön.
Heinonen konstaterar att det aldrig någonsin tidigare varit sådan offentlighet kring stadsanställdas löner som det är nu, men hon ser det som en positiv sak.
– Jag tyckte jag måste ta ett beslut så att det blir transparent. Tidigare stadsdirektören tog aldrig ett beslut, säger hon.
Du menar att förra stadsdirektören höjde chefernas löner utan ett beslut?
– Ja, under den förra stadsdirektörens tid.
Orsaken till att hon höjde lönerna var att cheferna i fråga ifrågasatt lönesättningen och jämfört sin löneutveckling med löneutvecklingen för de som innehar vd-posterna i stadens bolag: hamnen, Marstad och elbolaget.
– När vi diskuterat löneförhöjningarna i koncernkommittén har jag sagt att det får konsekvenser för löneutvecklingen i stan. Det måste finnas rättvisa mellan cheferna. Det är inte länge sedan hamnen och elbolaget var en del av staden, säger Barbara Heinonen.
Hon gav tidigare i uppdrag till personalchefen att jämföra löneutvecklingen i koncernen och i staden. Det är den utredningen som ligger till grund för beslutet.
– Våra chefer jämför och ifrågasätter och de har inte fått bonus och det har inte gjorts gropjusteringar.
Hon påminner också om att stadens anställda drabbades av längre arbetstid och indragen semesterersättning för några år sedan, det drabbade inte bolagets anställda.
Barbara Heinonen anser generellt att cheferna på Åland, kommundirektörerna, KST:s direktör och cheferna där, landskapets chefer, har höga löner.
Är du förvånad över kritiken? Ångrar du dig?
– Nej, jag har fått flera förfrågningar av förvaltningscheferna. Jag ångrar att jag inte gjorde det tidigare utan lämnade det så sent. Jag är förvånad att diskussionen inte uppstått tidigare när vd-lönerna höjts.
Emma Harald/Nya Åland
Artikeln korrigerad 14.25.
Barbara var bra direktör i Mariehamn satte ordning på torpet och ekonomin i balans
Även detta korrigerat. / ÅU
Hej, jo det är korrekt, vi rättar. /ÅU
Kanske skäl att korrigera texten? Barbara Heinonen var väl Mariehamns och inte Ålands tidigare stadsdirektör.
En ”boomer” vill inte vara perfektionist, men på ”boomerns” tid
var verbet ”besluta” i imperfektum ”beslöt”, men allting ändrar?