"Att äta frukt och grönt borde inte vara en ekonomisk fråga" — omkring 300 Åbofamiljer har fått en vegetarisk matkasse sedan i somras


Venner. Tuulia och Emilia Järvinen har grundat matkasseföretaget Venner. Foto: Marko Oikarinen
Vardagsmat ska också tillredas i familjer, där det är mycket knappt om pengar.
Tuulia Järvinen vill att också de här familjerna ska kunna äta näringsrik och god mat. Därför grundade hon tillsammans med sin syster matkasseföretaget Venner.
I samarbete med välgörenhetsorganisationen Hope kan familjer också i Åbotrakten få en gratis matkasse hem till sig, med recept och ingredienser för över fyrtio näringsrika vardagsmiddagar.
– En familj som har ont om pengar har ofta inte möjlighet att äta närringsrikt eller ork att laga mat. Det gör att orken tryter ännu mer, vilket leder till en ond cirkel.
Stärkt självkänsla och inspiration
Tanken med Venners matkasse är att stärka familjernas självkänsla och få familjemedlemmarna att laga mat tillsammans.
– De ska känna att de kan. Vi har fått repons av mottagare att alla ingredienser inte är bekanta sedan tidigare och att det känns genant att behöva googla hur en palsternacka ser ut eller vad det betyder att strimla kål. Därför får de också tillgång till Venners kockkurs på nätet med matlagnings- och inspirationsfilmer.
Med recepten kommer också tips om hur barnen kan delta i matlagningen, till exempel genom att riva örterna eller morötterna som ska användas.
Matkassen innehåller råvaror för en varm vegetarisk måltid varje dag i en vecka också i en större familj, då portionerna räcker till 4–6 personer.
– I kassen finns mer än tio kilogram färska råvaror, som kål, blomkål, kålrot eller broccoli. Den innehåller också förmånliga och näringsrika växtprotein, som linser, kikärter och havreflingor.
Tack vare företagssamarbeten innehåller kassen också en burk med D-vitamin.
– Många har inte råd att köpa D-vitamin och får i sig för lite, samtidigt som brist på D-vitamin påverkar immunförsvaret och ökar risken för sjukdomar.

Ingredienser till vegetarisk middag à la Venner. Foto: Marko Oikarinen
Omkring 300 kassar sedan i somras
Recepten skapas av Tuulia Järvinen i samarbete med en näringsterapeut och en barnläkare, så att måltiderna verkligen blir näringsrika.
I Åbo samarbetar man med Kuppis citymarket, så att mottagarna, som väljs ut av välgörenhetsorganisationen Hope, får en kod som de kan använda för att avgiftsfritt beställa Venners matkasse i affärens webbutik.
– Familjen får matkassen hem till sig som vilken annan familj som helst , som har köpt mat i nätbutiken. Det står inte Venner på kassen, för få vill skylta med att man befinner sig i en svår situation.
I Åbo har man delat ut omkring 300 matkassar sedan i somras.
Recepten används flera gånger
Mottagarna har varit tacksamma och Venners mål att hjälpa familjer att ändra sin vardag har lyckats, åtminstone enligt den enkät som företaget har gjort bland dem.
– Vi gjorde en enkät bland 290 familjer. 75 procent sade att de har fortsatt att använda ett av våra recept åtminstone en gång i veckan. Det betyder att redan en av våra matkassar har positiv effekt också på längre sikt.
Recepten kan innehålla ingredienser som quinoa, med billigare alternativ, som nötter eller hirs, då familjen senare köper ingredienserna själv.
– Många säger att de lagar makaronilåda eller köttfärssås, men de kan inte laga linssoppa, som är både näringsrik och billig mat. Alla behöver inte bli vegetarianer, men alla mår bättre av att äta mer rot- och grönsaker.
Fler företagsdonatorer önskas
Den som vill hjälpa en familj att få Venners vegetariska matkasse kan betala för en hel kasse eller för delar av den på Venners webbplats. Man kan också bli månadsdonator.
Som tack får den som bidrar också tillgång till Venners recept och kockkurs på nätet.
– På det sättet hjälper vi också donatorn att äta bättre, säger Tuulia Järvinen.
Företag som köper matkassar till andra får tillgång till recepten för sin personal.
– Vi hoppas på fler företagsdonatorer. Kanske vi till och med snart kan lyfta lön också, säger hon och påminner om att företaget har rätt att använda benämningen samhälleligt företag, som strävar efter att lösa samhälleliga problem.
Namnet Venner, varifrån kommer det?
– Det är norska och står för det vi vill vara: en vän som räcker ut handen. Namnet väcker också intresse och då kan vi förklara vad vår verksamhet går ut på.
Jättebra initiativ. Önskar framgång, för alla parter. Och så mycket inhemska produkter som möjligt.