Åbos HVC-kris: staden har anställt fler läkare och vill undvika Avis vite, säger biträdande borgmästare

I juni kan Åbo stad bli tvunget att betala vite om staden inte har fått ordning på sina överlånga hälsocentralköer till dess.
– Nej, det finns inga trollkonster eller något hokuspokus för att lösa krisen inom Åbo stads hälsocentral, säger Elina Rantanen, vice borgmästare med ansvar för social- och hälsovården i Åbo.
Men, säger hon, det finns andra konster.
– Redan i höstas beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Åbo att vidta åtgärder och vi uppdaterar dem nu under våren när vi ser vad som har hjälpt och vad som inte har fungerat.

Problem med långa telefonköer
Staden har fått kritik av regionförvaltningsverket Avi eftersom många människor har köat för att nå hälsocentralvården per telefon utan att lyckas.
I en del fall har de aldrig fått tala med någon utan har bara blivit uppmanade av en telefonsvarare att ringa på nytt och på nytt, utan att någonsin komma längre än så.
Det här bryter mot lagen.
Om inte Åbo stad får problemen åtgärdade inom juni blir det vite.
Stadens ledande vårdtjänstemän har sagt att det är coronapandemin och allt extra arbete som den har medfört för hälsocentralernas personal som är orsaken till de långa köerna.
Alla tänkbara medel
Elina Rantanen säger att stadens mål måste vara att få problemen lösta inom juni, genom att använda sig av alla tänkbara medel som finns till förfogande.
– Till dem hör tilläggsrekryteringar, det vill säga att staden anställer fler. Här har vi redan kommit framåt.
Fler läkare har anställts
Hon konstaterar att det i september 2021 saknades 24 läkare och 22 sjukskötare av de tjänster som finns vid hälsocentralvården i staden.
– Nu i april saknar vi bara sex läkare och 16 sjuksköterskor. Det här fina arbetet ska vi fortsätta med.
En speciell flaskhals finns det i telefonmottagningen.
– Dess volym ska ökas med både köptjänster och genom att arbetet med att svara i telefon organiseras på ett nytt sätt, där rusningstiderna beaktas.
Hopp om servicesedel
Staden har också planerat att ta i bruk en servicesedel för hälsocentralvård, men det projektet har försenats från den ursprungliga tidtabellen eftersom intresset bland de privata serviceproducenterna har varit så litet att man inte har fått några samarbetsparter.
– De privata serviceproducenterna har inte varit villiga att ordna de tjänster som staden skulle behöva för de priser som staden har godkänt. Nu har vi set över priserna och hoppas att vi därmed snabbt kan ta i bruk servicesedlarna, säger Elina Rantanen.
Välmående och egna vårdteam
Hon säger också att staden måste fortsätta med att satsa på välmående i arbetet för personalen och genom att utveckla modellen med egna vårdteam.
– Med alla de här åtgärderna tillsammans ska vi kunna garantera att människor snabbt får kontakt med hälsocentralen och vården inom den tid som lagen förutsätter.
Coronapandemin har förorsakat väldigt mycket extra arbete för vårdpersonalen vid hälsocentralerna. Är det oskäligt av regionförvaltningsverket att hota med vite då problemen beror på en pandemi?
– Det som är värre än vitet i sig är att människor inte får vård. Jag tycker inte att det är oskäligt att hota med vite, eftersom vi måste kunna garantera att man får vård. Situationen är den samma på många orter, det handlar inte bara om Åbos problem. Men för att lösa situationen måste vi hela tiden arbeta målmedvetet, säger Elina Rantanen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.