Åbo har blivit ett mecka för loppisentusiaster — flera nya second hand-affärer har i år öppnat i centrum


I Åbo centrum har flera nya loppisar öppnat under de senaste åren. Ägarna upplever att affärerna stöder snarare än konkurrerar med varandra. Foto: Klara Fält
Loppisar och second hand blir allt mer populärt och på en kort tid har flera nya affärer öppnat i Åbo.
När Trätorgets loppis öppnade i december 2017 var det det första i centrum som körde på konceptet att man hyr ut bord åt försäljare som själva får prissätta och hämta in sina kläder. Affären tar sedan en viss procent av försäljningen i provision.
Sedan dess har det dykt upp många fler. Endast i år har tre loppisar slagit upp sina dörrar, alla mitt i centrum.
Uppfyllde sin dröm
Merkitys är en av de nyaste loppisarna i Åbo. Affären som ligger på Slottsgatan öppnade i början av februari. Ägaren Mirva Kiiski berättar att verksamheten har börjat jättebra.
— Då coronan kom och vi var tvungna att stänga var det svårt, men i övrigt är vi väldigt nöjda med hur det har kört igång.
Tidigare drev Kiiski en sportaffär i Nystad. Hon berättar att hon själv är en loppisentusiast, och att öppna en egen second hand-affär var att uppfylla en dröm. Idén om att öppna affären kom efter att Kiiskis dotter insjuknade i cancer för två år sedan.
— Det fick mig att uppskatta livet på ett nytt sätt och inse att man ska göra det man älskar.
Att gå på loppis i Åbo är något som Kiiski och hennes dotter gjorde tillsammans redan före de flyttade till staden. I samband med att de besökte Åbo för cancerbehandlingarna brukade de göra loppisrundor här.
— På grund av infektionsrisken kunde min dotter inte röra sig så mycket bland folk, så vi ringde upp på förhand till affärerna och frågade om vi kan titta in före de öppnar.
Nu har behandlingarna gett resultat och det ser ljusare ut. Och Kiiski stortrivs med sin nya affär.
— Namnet Merkitys (sv. betydelse) på butiken säger allt. Second hand betyder mycket för mig och det är också fint att se hur kläderna får en ny betydelse då de byter ägare.

Att driva en second hand-affär har fått Mirva Kiiski att inse hur mycket kläder folk har som de inte behöver. Hon tycker det är roligt att se hur kläderna får en ny betydelse då de byter ägare. Foto: Klara Fält
Café och loppis kombinerat
Second Hand & Café Ilona är också en av nykomlingarna bland Åbos loppisar. Affären öppnade i början av mars och skiljer sig från de andra loppisarna i staden i och med att den också inhyser ett café.
— Vi ville från början att det skulle bli en mötesplats där man kan kombinera second hand-shopping och cafébesök. Båda verksamheterna stöder varandra, säger Elviira Saisaari som är en av ägarna.
Hon berättar att allt som säljs i caféet bakas på plats och att de hellre satsar på kvalitet än kvantitet i utbudet.
Också Saisaari berättar att loppisverksamheten kom fint igång då de öppnade i mars.
— Många hittade hit direkt och vi fick jättebra feedback. Sen kom coronan och vi blev tvungna att stänga efter att ha haft öppet endast drygt en vecka.
Sakta men säkert har kunderna ändå hittat tillbaka efter att affären öppnade dörrarna igen i juni. Saisaari konstaterar att sommaren ändå inte var den ideala tiden att igen kunna öppna affären då många helst är utomhus och kanske söker sig bort från stan.
Affären ligger på Universitetsgatan nära Salutorget. Nu då torget byggs om blir affären lite i skymundan.
— Jag tror ändå att de som är intresserade hur som helst hittar hit och inte störs av bygget. Men kunder som tittar in då de råkar gå förbi är säkert lite färre nu i och med bygget.
Saisaari berättar att tanken på att öppna en second hand-affär länge funnits i tankarna. Precis som Kiiski berättar hon att hon själv älskar att gå på loppis och tidigare regelbundet brukade byta kläder med kompisar.

I Ilona kombineras café och second hand. Foto: Klara Fält
Både säljer och lånar ut kläder
Också i Forumkvarteret kan man shoppa second hand. Affären Ecolocal som redan funnits där i flera år, började sälja begagnade kläder i november. Först var det bara en liten hörna av butiken, men i februari-mars skiftet utvidgades affären.
Ecolocals koncept skiljer sig från de andra loppisarna. Istället för att man hyr ett bord kan man hämta in endast enstaka plagg, och man betalar enligt hur många plagg man hämtar in. Alltså behöver man inte ha en hel säck med kläder man inte längre behöver.
— Vi blandar sedan plaggen enligt stil och färger. Vi får in väldigt olika plagg och här hänger allt från H&M och Dolce&Gabbana sida vid sida. Det är ändå viktigt att kläderna är i gott skick, säger försäljaren Kati Lyytinen.
Utöver second hand-plagg säljs också på Ecolocal bland annat kläder av Åbomärket Punainen Norsu. Dessutom finns där ”klädbiblioteket” Vaatepuu där man kan låna finska designkläder.
Konceptet går ut på att man betalar en medlemsavgift och sedan får poäng att använda. Alla plagg är värda ett visst antal poäng. Du kan låna kläder så långt poängen räcker och köpa till poäng vid behov. När du returnerar plagget returneras också poängen, och på så vis kan du igen låna något nytt utan att betala mer.
Vaatepuu finns i flera olika städer och kläderna är gemensamma för alla. Med jämna mellanrum byts kläderna mellan städerna så att utbytet varierar.
— Det fungerar helt enkelt som en gemensam garderob och det finns kläder för både vardag och fest. Alla kläder är finsk design, säger Helena Opas, som äger Ecolocal.

Helena Opas berättar att Vaatepuu har drygt 60 medlemmar i Åbo. Här visar hon upp en skjorta av märket Uhana, som ofta syns på bland annat Sanna Marin. Foto: Klara Fält
De olika loppisarna stöder varandra
Ägarna till de nya loppisarna konstaterar alla att det är jätteroligt att second hand-utbudet i Åbo är så stort. Då intresset för hållbart mode och återvinning stadigt ökar räcker kunderna till.
— I själva verket tror jag att de olika loppisarna stöder varandra. Kunder berättar ofta att de gör loppisrundor i Åbo där de går igenom alla affärer i centrum istället för att bara besöka en, säger Elviira Saisaari.
Helena Opas håller med.
— Jag är jättestolt över Åbos loppisutbud. Jag har hört att vissa svenskar kommer hit bara för att gå på loppisrunda.
Suvi Kalenius, Sonja Koskinen och Nea Päkkilä hör till dem som har begett sig ut på en runda på onsdagen. De har redan hunnit besöka Monday Market på Kristinegatan och UFF-affären på Humlegårdsgatan, och har redan händerna fulla med kassar. Då ÅU träffar dem är de i Merkitys för första gången.
— Vi har varit här i närmare en timme, skrattar Kalenius.
Av tjejerna är Koskinen den som mest brukar shoppa second hand, både kläder och möbler. Hon berättar att hon brukar göra en loppisrunda varje månad.
— Jag har också besökt flera loppisar i Salo, Lojo och till viss mån också Helsingfors. Åbo har definitivt det bästa utbudet.
Tjejerna uppger att det bästa med att gå på loppisar är att man fyndar lite annorlunda kläder.
— Man hittar sådant som inte alla har och som inte kan köpas var som helst.

Suvi Kalenius, Sonja Koskinen och Nea Päkkilä gjorde en loppisrunda i Åbo och fyndade en hel del. Foto: Klara Fält
Loppisentusiaster sedan 90-talet
Pia Kujansuu och Dorina Ghitescu som ÅU träffar i Second Hand & Café Ilona på onsdagen är också erfarna second hand-shoppare. De är Esbobor på besök i Åbo.
— Vi kom hit för att turista och då vi åker någonstans hör det alltid till att besöka loppisar, säger Kujansuu.
Hon berättar att de aktivt besökt loppisar sedan de själva var tonåringar på 90-talet.
— Intresset för second hand har ökat tydligt med åren. Också utbudet har ändrats. Affärerna är väldigt stiliga och man hittar inte bara retrokläder utan också nya moderna saker.
Ilona är den första affären de besöker i Åbo, men då de hör att utbudet i centrum är stort tar Ghitscu hastigt fram telefonen och antecknar.
— Vi får väl besöka så många vi hinner i dag, skrattar hon.

Pia Kujansuu och Dorina Ghitescu har aktivt gått på loppisar sedan de var tonåringar. De konstaterar att intresset för second hand har ökat med åren. Foto: Klara Fält
Läs också:
Millennialer säljer lifestyle i ny butik på Humlegårdsgatan — det ska vara återvunnet och plastfritt
Sommartrångt på Trätorgets loppis
Ny loppmarknad gör succé i Åbo — ”Det har gått bättre än vi kunnat drömma om”
I Åbo finns ett bibliotek av kläder för kvinnor
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.