De har sytt nytt av gammalt i femton år — Punainen Norsu i Åbo är en föregångare när det gäller att återanvända avlagda textilier


Helena Opas och Kati Lyytinen driver textilföretaget Punainen Norsu i Åbo. Här med modellen Elvin, 9 månader, som bär en av företagets overaller sydd av en gammal herrskjorta. Foto: Carina Holm
En gammal gardin som blev en barnjacka för femton år sedan blev starten för klädföretaget och varumärket Punainen Norsu i Åbo.
Den ekologiska tanken har hela tiden varit drivkraften för företagaren Helena Opas.
– I dag syr vi våra kläder av spill från textilindustrin och av avlagda textilier som konsumenterna har lämnat in för återvinning. Numera kan jag beställa till exempel jeanstyg från textilsorteringen vid Sydvästra Finlands avfallsservice, eller gamla flanellskjortor, som vi sedan tvättar och syr nya kläder av.

Overaller av avlagda herrskjortor hör till företagets nyheter. Foto: Carina Holm
De gamla skjortorna har blivit overaller för småbarn och av fyra par jeans håller designern Kati Lyytinen på och tar fram en prototyp för en jacka. Byxlinningen har blivit en uppåtstående krage och jeansfickorna har fått nytt liv som detaljer på jackan. Men fortfarande tar den för länge att göra för att det ska löna sig att tillverka en mindre serie av den.
– Processerna måste ännu finslipas, säger hon.
– Vi har hur mycket idéer som helst, säger Opas, men vi måste tillverka sådant som går att sälja och till ett pris som inte avskräcker konsumenterna trots allt arbete som ligger bakom.
Lättare att få material direkt från återvinningssorteringen
Tidigare gick hon från loppis till loppis för att hitta material för sina kläder. Numera har materialanskaffningen blivit enklare då hon kan beställa önskade avlagda kläder eller tyg från återvinningssorteringen.
– Det har gjort att det har blivit lättare att sy småskaliga serier och inte bara enstaka plagg.

Dekorativa klösmärken av restmaterial för räddningshundsvästar. Foto: Carina Holm
En gammal gardin räcker till 3–4 plagg, beroende på storleken. Punainen Norsu använder samma mönster på olika tyg och på det sätter blir kläderna personliga, även om de hör till samma serie.
Ett av Helena Opas favorittyg är ylle. Punainen Norsu har också tillverkat vantar för vuxna av ylletröjor som har tvättats i för varmt vatten och tovats ihop.
Kati Lyytinen talar varmt för fiberhampa, som tidigare odlades i Finland, men nuförtiden är svår att få tag på.
Även om Punainen Norsu också har kläder i ekologisk bomull med kollektionen Herra Hauki, herr gädda, strävar företaget efter att använda så få nya material som möjligt och i stället sy nya kläder av gamla.

Elvin, nio månader, är företagets mannekäng och också klädtestare av prototyperna innan de sys upp i serier. Var spänner dräkten, var borde den vara lösare för att man ska kunna krypa i den? Foto: Carina Holm
– Det är en arbetsam process att undersöka vilka bitar av gamla kläder som går att använda för att sy nya av på ett kostnadseffektivt sätt. Men för att tillverka ett par nya jeans krävs det 150 000 liter vatten. I längden är det inget alternativ, säger Opas.
– Kläder borde vara dyrare med tanke på vilka naturresuser som används för dem, säger Lyytinen.
Sysselsätter tre
I höst har företaget fått in avlagda arbetskläder i lysande neonfärger och med många tekniska detaljer som Punainen Norsu nu ska utveckla något nytt av.
Ibland är det materialet som styr vilka nya plagg – eller kanske det i det här fallet blir ryggsäckar? – som tillverkas, ibland bläddrar de i sin idémapp och letar efter ett material som skulle passa.
Sedan sommaren sysselsätter företaget tre personer och Helena Opas tror på en ljus framtid, samtidigt som konkurrensen kommer att öka.
– Än så länge är det inte många företag som tillverkar kläder av återvunna textilier. Men textilbranschen måste förändras, det går inte att fortsätta som nu, att det varje vecka kommer nya kollektioner som tillverkas av billig arbetskraft på andra sidan jordklotet och transporteras hit för att användas en kort tid. Våra kläder är en motvikt till det här.

Nya kläder av återvunna textilier är Punainen Norsus specialitet, säger Kati Lyytinen och Helena Opas, här med mannekängen Elvin. Foto: Carina Holm
Punainen Norsu reparerar också kläder och driver klädutlåningen Vaatepuu i Åbo. Affären i köpcentret Forum i Åbo kompletteras av en webbutik.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.