Förflytta dig till innehållet

Legionellabakterier på sjukhusavdelning i Mariehamn

Det har upptäckts förhöjda värden av legionella på en sjukhusavdelning på Åland.

I fredags ordnade Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ett informationsmöte tillsammans med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) om läget och berättade att man tagit prover och hittat förhöjda värden av bakterien på en medicinavdelning inom ÅHS.  

Enligt uppgifter på ÅHS webbplats orsakas legionella av bakterien Legionella pneuophilia. Bakterien förekommer naturligt i sötvatten och jord. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelbassänger.  

Sprids inte mellan människor

Man kan få smitta genom att andas in legionellabakterier genom finfördelade vattendroppar i luften, till exempel från duschar.

Bakterierna sprids inte mellan människor, genom att dricka vatten eller genom att man vistas i ett utrymme där förhöjda halter av bakterierna upptäckts.

Patienter som duschat på den drabbade avdelningen har utsatts för smittorisk och ske enligt ÅHS information uppsöka vård om de upptäcker symtom.

Symtom på smitta

  • torr hosta
  • andnöd
  • feber
  • diarré
  • huvudvärk
  • muskelvärk
  • förvirring

Källa ÅHS

Bakterierna kan alltså ge lindriga influensaliknande symtom och är vanligen självläkande men kan också leda till allvarlig lunginflammation.

Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårt sjuka, men även äldre och personer som röker har en ökad risk att bli sjuka. 

Inkubationstiden är 2-10 (vanligen 5-6) dagar.

Legionella som ger svår infektion kan behandlas med antibiotika.

Enligt Nya Åland fanns det i fredags inga kända fall av smitta.

Orsaken till att det uppstått legionellabakterier på sjukhuset tros vara renoveringar som utförts på sjukhuset. Man kommer fortsätta undersöka den eventuella bakteriespridningen på sjukhuset.

LÄS OCKSÅ

Rubriken uppdaterades från legionella till legionellabakterier 18.2 kl 12.54.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter