Förflytta dig till innehållet

47 kombinationer av patientdatasystem har hand om oss i Egentliga Finland – borde vi vara oroliga?

Arkivbild/ÅU
En vårdare fyller i en patientjournal vid en patientsäng.
Patientuppgifter dokumenteras på olika sätt i olika kommuner. I och med det nya välfärdsområdet ska systemen bli färre. Finns det risk för att uppgifter går förlorade i och med den nya organisationen?

En liten gnagande oro. Det kan även den mest optimistiska invånaren kanske känna med inte ens två månader till start för Egentliga Finlands välfärdsområde Varha.

I Egentliga Finland är det 27 kommuner och ett sjukvårdsdistrikt för specialsjukvård som ska bilda en enda helhet. Det här betyder bland annat att tiotals olika datasystem för lagring och dokumentering av kunders och patienters uppgifter ska fungera ihop eller ersättas av nya system.

Bara tröghet i faktureringen, lovar Tarmo Martikainen

Hur stor är risken för att patientuppgifter hamnar på villovägar eller helt enkelt försvinner? Frågan går till välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.

– För patienterna och kunderna kommer inget att ändras vid årsskiftet. Det enda som kan hända är att räkningar fördröjs på grund av systemförändringarna. Det kan också hända att telefonnummer ändrar men om så sker, informerar vi om det. Inga patient- eller kunduppgifter kommer att försvinna eftersom samma patientdatasystem används också efter årsskiftet, intygar Martikanen.

Kan en enskild patient göra något för att säkerställa att inga uppgifter går förlorade?

– Patienten eller kunden behöver inte, och kan inte göra någonting alls, säger Martikainen.

47 kombinationer av patientdatasystem

I det nya välfärdsområdet Varha kommer det att finnas olika patientdatasystem för socialvården, primärhälsovården, specialsjukvården och munhälsovården.

Enligt Martikainen handlar det om totalt åtta olika varumärken och av dem 43 olika versioner. De heter WinHIT, Lifecare, Abilita, Effica, Pro Consona, Mediatri, Pegasos och Uranus och bildar tillsammans 47 olika kombinationer av patientdatasystem.

Man försöker dock minska på antalet kombinationer från 47 till 21 och i framtiden kanske systemen är ännu färre än så.

Varför duger inte Kanta?

Olika välfärdsområden har olika patientdatasystem. I hela landet används dock tjänsten Kanta som fungerar som ett system för överföring av information från ett välfärdsområde till ett annat.

Varför kan inte Kanta användas som ett heltäckande, gemensamt patientdatasystem?

– Ursprungligen var det meningen att Kanta-tjänsten skulle bli en mer omfattande tjänst men nu är den främst ett dokumentbaserat arkiv för recept, laboratorieresultat och diagnoser. I Kanta finns bara en liten del av medborgarens hälsouppgifter och i dess nuvarande form räcker detta inte som stöd för det kliniska arbetet. Medborgaren kan ofta ha förbjudit uppgifterna från att synas och Kanta fungerar inte i realtid. Det skulle verkligen behövas en sådan centraliserad tjänst där, åtminstone, basuppgifter om patienten skulle förflyttas från ett område till ett annat, säger Martikainen.

Och för att förbättra synligheten områden emellan kommer ett nytt verktyg så småningom att införas, det så kallade Lägesbild-arbetsverktyget, berättar Martikainen.

Med hjälp av det här systemet får personalen en bättre allmänbild av patienten oberoende alla de olika patientdatasystemen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter