Förflytta dig till innehållet

Forskare efterlyser mera bajsprover från 60-plussare

Pixabay
Utan undersökningar är det omöjligt att veta om man löper risk att insjukna i tarmcancer. Förstadium till tarmcancer går att upptäcka med hjälp av ett enkelt bajsprov.

Intresset för att delta i screening för tarmcancer är lamt bland finländarna. Det konstaterar cancerorganisationerna som nu uppmanar finländare att flitigare än tidigare skicka in bajsprover för analys.

— Vi är bekymrade över att fler inte deltar i sållningarna. Så länge tarmcancern är symtomfri är enda sättet att upptäcka tarmcancer att låta undersöka avföringen. Om man inte undersöker saken kan cancern sprida sig, säger Maija Jäntti, koordinator för tarmcancerscreeningarna vid Finlands cancerregister.  

Genom sållning kan man upptäcka tarmcancer och förstadier till tarmcancer. Upptäcker man förstadium till tarmcancer i tid är det möjligt att förhindra att tarmcancer uppstår.

Har man redan symtom på tarmcancer är det möjligt att cancern kommit åt att sprida sig och då är vården ofta tung och kan lämna bestående men.  

Under två år av screening hittade man i nio pilotkommuner allvarliga former av förstadier till tarmcancer hos sammanlagt 290 personer och cancer hos 84 personer. Av de upptäckta fallen var fler män än kvinnor.  

Screeningen görs genom att man undersöker om det finns blod i avföringen. Hittas blod i avföringen undersöks orsaken. Blod i avföringen betyder inte automatiskt att man har cancer utan det kan också finnas andra orsaker till blod i avföringen.

— Får man en uppmaning att delta i screening för tarmcancer ska man delta, säger Jäntti.

I år görs sållningen för tarmcancer bland kvinnor och män i åldern 60, 62, 64, 66 och 68 år. Så småningom kommer screeningen att börja gälla alla i åldern 54 till 74 år.   

Dela artikeln

En kommentar: “Forskare efterlyser mera bajsprover från 60-plussare

  1. Lotta Myréen skrev

    Hmm… i provkitet som skickats hem, finns anvisning om att provet ska skickas in före årsskiftet. Så än är det väl för tidigt att tala om lamt intresse?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter