Istida öars natur går att rädda – Åboforskare hittade unika spindlar och insekter i skärgården

Skärgårdshavet är mer än bara ett hav som mår dåligt. Skärgårdshavet är också 41 000 holmar, skär och öar med en artrikedom som saknar motstycke.
Åbo universitet och Åbo Akademi har under de senaste tre åren kartlagt och undersökt förekomsten av olika sorters leddjur på så kallade åsöar i Skärgårdshavet.
Åsöar är steniga öar, som till exempel Jurmo, som uppstått under istiden och som utgör alldeles unika miljöer för en rad utrotningshotade växter och djur.

En liknande undersökning gjordes i slutet av 1990-talet och tack vare den tjugo år gamla databanken kan forskarna se om det inträffat förändringar.
Man befarade det värsta, men blev positivt överraskade.
– När vi inledde kartläggningen på öarna var vi ganska säkra på att en del utrotningshotade insekter och spindelarter inte skulle gå att hitta längre. Men det var roligt att märka att vi hade fel. Många av arterna finns fortfarande och det här gör oss hoppfulla. Skärgårdsnaturen har en chans, bara vi hjälper den på traven, säger Sääksjärvi.

Under fältexkursionerna hittade forskarna bland annat 11 insektarter som inte tidigare har hittats i Finland.
Dessutom hittade man utrotningshotade arter som, trots de hot som Skärgårdshavet hela tiden utsätts för, finns kvar. Olika småkryp: spindlar, tvåvingar, stritar, skalbaggar, skinnbaggar, fjärilar och nätvingar.
Vad har bidragit till att läget inte är värre än vad det är?
Sääksjärvi lyfter fram Forststyrelsens målmedvetna jobb för att utrota invasiva arter i skärgården samt utlokaliserandet av betesdjur på holmarna.

Spindel- och insektkartläggningen som gjordes 2019–2021 ska nu sammanfattas i vetenskapliga artiklar. Forskarna hoppas också att det blir en fortsättning med regelbunden uppföljning av åsöarnas natur.
– Om man inte vet vad man har och inte följer med utvecklingen kan man inte skrida till nödvändiga åtgärder, slår Sääksjärvi fast.
Leddjursforskningen gjordes inom ramen för projektet Kust-LIFE. Projektet koordineras av Forststyrelsen och finansieras av EU. Målet med projektet är att restaurera sådana miljöer längs med kusten och i skärgården som härbärgerar många utrotningshotade arter.
Vilket konstverk ! Fotografiet påminner om en vacker mosaik.