Borde universiteten hålla mindre på sitt och samarbeta lite mer?
Åbo universitets professor Ilari E. Sääksjärvi vill att Åbo Akademi och Åbo universitet i framtiden samarbetar mer kring forskningen i skärgården.
– Sist och slutligen är det ett ganska litet gäng forskare vid Åbo universitet, Åbo Akademi och Åbo yrkeshögskola som undersöker Skärgårdshavet trots att Skärgårdshavet utgör en helt unik miljö, säger Sääksjärvi och fortsätter:
– Åbo universitet och Åbo Akademi borde samarbeta mera. Tillsammans skulle vi ha fantastiska möjligheter att bredda forskningen och inkludera nya vetenskapliga perspektiv på skärgården. Jag tycker att Skärgårdshavet som forskningsobjekt är en möjlighet i världsklass.

Åbo universitet upprätthåller Skärgårdshavets forskningsinstituts fältstation på Själö och Åbo Akademi har Husö biologiska station på Åland samt fältbasen Skärgårdscentrum Korpoström där ÅA:s marinbiologer utför marin forskning i Skärgårdshavet.
Ett konkret exempel på samarbete skulle enligt Sääksjärvi vara att alla forskarna, oberoende av universitet, skulle kunna använda stationerna.
– Båda universiteten skulle ha nytta av att kunna använda varandras fartyg och teknik. Jag tror att vi till och med skulle kunna prova på att dela på forskares uppgifter. Det här skulle bidra till större effektivitet, säger Sääksjärvi.

Christoffer Boström, biträdande professor i miljörelaterad Östersjöbiologi och stationsansvarig för Åbo Akademi i Korpoström, håller med. Samarbete är bra, också om universiteten kanske behöver lite olika saker av varandra.
– Det skulle nog finnas synergier att hämta, säger Boström och nämner möjlighet att använda båtarna på Själö som något som åtminstone skulle intressera forskarna i Korpoström.

Bara för nästa år har ÅA:s marinbiologer inne projektansökningar till ett värde på 5 miljoner euro och enligt Boström är det i huvudsak vid ÅA som den mångsidiga och experimentella marina forskningen i skärgården bedrivs.
– Vi täcker i stort sett hela ekosystemet från plankton, blåstångsbälten och ålgräsängar till fisk, kärlväxter på öar samt sjöfågel. Dessutom satsar vi hårt på forskning kring hur klimatförändringens effekter tar sig uttryck i vår känsliga marina miljö, säger Boström.
– Det är klart att vi kunde samarbeta kring forskning och information om Skärgårdshavets artmångfald både under och ovan ytan. Här skapar ÅA:s profileringsområde Havet och ÅA:s flytt till Aurum naturliga möjligheter.

Både Sääksjärvi och Boström medverkar i Finlands Naturpanel. Det här skapar goda förutsättningar för att särdragen i Skärgårdshavets biodiversitet når beslutsfattarna.
– Att utveckla stationerna så att de kompletterar varandra och inte så att de tävlar med varandra är vettigt, konstaterar Boström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.