Kandidaterna Mirka Muukkonen och Jethro Rostedt: Borgmästaren får inte bli de stora partiernas marionett

En ödesfråga för Åbo är hur nästa fullmäktige tacklar stora investeringar. Det anser Vänsterförbundets Mirka Muukkonen och Rörelse Nus Jethro Rostedt, båda två borgmästarkandidater.
– Investeringar är besvärliga eftersom de för med sig arbete, vilket är det enda som kan lyfta oss ur det ekonomiska träsket. Vi kan ändå inte förverkliga allt som har planerats. Pengarna tar slut, säger Rostedt.
– Reparationer och investeringar har släpat efter, särskilt då det gäller skolor, daghem och hyresbostäder. Vi har också en hel del verkligt ambitiösa utvecklingsprojekt. Nästa fullmäktige måste prioritera vilka som är de viktigaste, säger Muukkonen.
Satsningen på hyresbostäder och en utveckling av förorterna kan inte stanna upp, anser Muukkonen. Rostedt anser för sin del att det har satsats på tok för lite på hamnområdet, som trots allt ger staden intäkter.
Spåren delar åsikter
Åsikterna går i sär då det gäller spårlösningar. Muukkonen tror på entimmeståget, så att Åbo stad inte stannar utanför tillväxt-Finland. Rostedt är skeptisk.
– Ett fyrtiominuterståg kunde vara förnuftigt. Blir passagerarna många fler om tågresan till Helsingfors blir tjugo–tjugofem minuter kortare?
Rostedt säger också nej till en spårväg i Åbo.
– Alla celler i min kropp motsätter sig det. Här måste vi dra i handbromsen.
Muukkonen är av annan åsikt.
– Jag förespråkar en spårväg, som skulle vara mycket motiverad i en stad av Åbos storlek. Uträkningarna om hur en spårväg skulle gynna hela områdets livskraft är inte gripna ur luften, säger Muukkonen.
Hon tror också att ett lokaltåg till Nystad skulle vara bra för sysselsättningen och näringslivet.
Mirka Muukkonen
Tidigare ordförande för Vänstern i Åbo. Har också varit Vänsterpartiets styrelsemedlem och andra vice ordförande för partifullmäktige.
Fullmäktigeledamot i Åbo 2008–2017, före det ersättare i fullmäktige.
Har suttit i social- och hälsovårdsnämnden och i Egentliga Finlands landskapsfullmäktige.
Upphandlare vid Åbo yrkesinstitut. Utbildad försäljare och trädgårdsmästare. Har tidigare arbetat inom handel och på hotell, restauranger och storkök.
Skatten skärps, tror de båda
De två är överens om en sak: Åbo stad kommer att höja den kommunala skattesatsen, också om de själva inte direkt stöder tanken. Närmast handlar det om en oundviklig lösning då stadens pengar inte räcker till.
– Så här kommer det att gå, säger Rostedt.
– En höjning är sannolik, svarar Muukkonen.
Den största politiska skiljelinjen hittas kanske i synen på det offentliga samhällets roll. Var upphör kommunens ansvar? Muukkonen anser att samhället ska rycka in då det behövs, Rostedt att individens ansvar borde betonas mer.
Muukkonen förstår inte heller varför så mycket av stadens service läggs ut, såsom inom dagvården. Privata företag gör sedan vinst som i slutändan fås genom att pressa de anställda, anser hon.
Rostedt anser för sin del att det finns sådant som sköts bättre av den privata sektorn. Problemet är närmast att det brister i hur Åbo stad upphandlar service.
Muukkonen är också kritisk till Åbo stads personalpolitik. Det är lätt för anställda, särskilt inom vården där lönerna i Åbo är låga, att flytta bort. Rostedt anser däremot att stadens anställda säkert skulle ge ett bra betyg åt sin arbetsgivare.
ÅU spelade också in svaren till två av de frågor som ställdes till kandidaterna. Kolla in vad de svarade!
Nuvarande maktupplägg ogillas
I fullmäktige har Vänsterförbundet varit något av ett oppositionsparti, den grupp som ofta stått ensam i stora omröstningar.
– Samlingspartiet och SDP har traditionellt utgjort en maktaxel, där De Gröna också har kilat in sig. Vi är ändå ett så stort och betydande parti att vår röst bör höras.
Åbopolitiken har präglats av en diktatpolitik men Vänsterförbundet viker sig inte, säger Muukkonen. Hon anser att stela maktblock ger kompromisslösningar som godkänns i slutna kabinett.
– När något görs ska det göras öppet och ordentligt, säger Muukkonen, som efterlyser mer samarbete mellan fullmäktigegrupperna.
Rostedt hoppas också på att traditionella maktupplägg bryts upp.
– Vi sitter inte i fullmäktige för ett partis skull utan för väljarnas. Inom Rörelse Nu anser vi att partier överlag är en historisk kvarleva.
Jethro Rostedt
Fullmäktigeledamot i Åbo 2017–2021.
Valdes in på Samlingspartiets lista men lämnar fullmäktigegruppen och bildade en enmannagrupp våren 2020.
Driver bostadsfömedlingsföretaget Aninkaisten Kiinteistövälitys, försäljarutbildare, känd från flera tv-program.
Tveksamma till borgmästarmodellen
Det intressanta är att både Muukkonen och Rostedt är borgmästarkandidater men samtidigt väldigt kritiska till hela borgmästarmodellen. Vad är egentligen det nya, undrar de?
– När borgmästaravtalet är godkänt degraderas borgmästaren till att göra så som de största partierna bestämmer, säger Rostedt.
Han anser att det sätt som borgmästarmodellen marknadsfördes inte motsvarar det som den blev.
– Borgmästaren borde vara en partibokslös person som arbetar för Åbobornas bästa.
Vänsterförbundet ville inte heller ha det nya ledningssystemet, men nu gäller det att påverka så att det hela blir något förnuftigt, säger Muukkonen. VF har betonat att valet fortsättningsvis är ett kommunalval, inte ett borgmästarval.
– Vårt nuvarande ledningssystem har kritiserats för att det är oklart vem som leder vem, men frågan är om borgmästarmodellen sedan faktiskt kommer att bli något annat.
– Vad är det som i slutändan förändras? säger Rostedt, som anser att det lite teater över det hela.
Muukkonen och Rostedt är i alla fall överens om borgmästarens viktigaste roll:
– Uppgift nummer ett är att synas, att vara ett visitkort. Det är lite som med Jan Vapaavuori som har blivit en kändis och stjärna i sin roll som Helsingfors borgmästare, säger Rostedt.
– Att vara borgmästare handlar mycket om representation, att lobba och dra hemåt, bevaka stadens intressen. Åbo är en betydande stad men det är lite som om vi glöms bort i stora rikssatsningar.
Borgmästare kommer och går, men Åbopolitiken består…?