Kommentaren: Det viktigaste är inte borgmästaren, utan det att borgmästaravtalet blir ett bra verktyg

Det var 2006 som kommunallagen ändrades så att en kommun kan välja en borgmästare i stället för en kommundirektör.
I sex kommuner har man gjort så: Helsingfors, Tusby, Tammerfors, Birkala, Kärkölä i Päijänne-Tavastland – och sist, samt också minst med 2 500 invånare, Puolanka i Kajanaland. Lahtis får sin första borgmästare i år, i Uleåborg överväger de ännu.
Ingen stor succé, liksom, trots att kommunerna har ganska stora frihetsgrader för hur de exempelvis sköter valet. En kommun kan också besluta att borgmästaren inte måste vara en fullmäktigeledamot, och därmed inte ens behöver på orten.
Valet av en borgmästare är i sig självt inte en så stor sak i det fall att tidigare maktkonstellationer inte rubbas. Det är liksom business as asual, men med lite andra namn på titlarna.
Det blev inte heller någon större omvälning ens i Tammerfors 2017, trots att SDP körde om Samlingspartiet och tidigare FFC-ordföranden Lauri Lyly, som ställde upp första gången, blev enhälligt utsedd till borgmästare.
I Tammerfors sker för övrigt något smått besynnerligt i år: Samlingspartiet har ställt upp två borgmästarkandidater, hockeyförbundslegenden Kalervo ”Kale” Kummola och Anna-Kaisa Ikonen, tidigare stadsdirektör. De som röstar på Samlingspartiet vet alltså inte ens vilkendera partiet prioriterar i slutändan.
Inför valet i Helsingfors 2017 var det för många ledande politiker oklart hur hela valet av borgmästare skulle gå till. Inför årets val har partierna enats om att borgmästaren ska vara en ledamot eller en ersättare från det parti som får flest röster – borgmästaren kan alltså vara någon som inte ens kommit in i fullmäktige.
Det viktigaste i Åbo är kanske inte vem som blir borgmästare, utan det att borgmästaravtalet blir ett bra verktyg med konkreti: så här ska Åbo utvecklas. Därför kan vi fråga oss om det i Åbo finns sådana stötestenar som gör att borgmästaravtalet måste urvattnas för att det ska finnas en stark majoritet bakom det? I så fall kan vi vänta oss en bråkig mandattid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.