Pargasfullmäktige röstade flitigt, nytt skolcampus godkändes inte villkorslöst


En tidigare höst på Sarlinska skolans (t v) och Pargas svenska gymnasiums (bakom) gård. Foto: Anja Kuusisto
Tanken var att det nya skolcentrumets projektplan skulle ros i hamn när Pargasfullmäktige samlades till sitt sista möte innan sommarpausen.
Ett års behandling, planering och diskussion i arbetsgrupper, nämnder och styrelse, samt två aftonskolor hade inte varit tillräckligt.
Aftonskola nummer två hade hållits på måndagskvällen, men frågorna var ännu många. Det blev flera omröstningar och motförslag och projektplanen godkändes inte ännu som sådan.
Många ville ha klarare besked om Axxells roll
På slutrakan var det framförallt frågan om Axxells delaktighet som väckte politikernas oro.
Stadens skolinvestering är tänkt att gå på 20 miljoner och handlar i princip om att riva tre skolor av fyra på Skolgatan och bygga ett nytt skolcampus inklusive medborgarinstitut.
Redan under byggtiden behöver staden samarbetet med Axxell för att ha någonstans att placera en del av undervisningen, och Skolgatan är möjligen även Axxells nya adress.
Ett intensionsavtal med Kustregionens utbildningsfastigheter Ab, såkallade Kustfast (som äger Axxell-fastigheter) är under arbete.
Att det avtalet inte ännu var klart ifrågasattes av flera ledamöter.
”En satsning på framtiden”
Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg, SFP, hade betonat att staden ska fatta ett beslut för framtiden, och staden ska bygga för stadens egna ungdomar. Skulle projektplanen godkännas nu kunde skolbygget bli klart sommaren 2023.
Markku Orell, Saml, såg inte heller något alternativ till den för staden så enorma investeringen, skolor behövs.
Men han uttalade tveksamhet kring att fatta beslut om projektplanen för skolorna, innan staden har gjort ett avtal med Kustfast.
Orell gjorde ett motförslag som betydde att skolinvesteringens projektplan godkänns enbart med villkoret att staden och Axxell gör ett avtal.
Först när det avtalet är undertecknat kan projektplanen träda i kraft.
”Materialet är digert, det är som att läsa Tolkien”
— Material om projektet har vi minsann fått, vi kan inte säga att vi inte har fått underlag för beslut. Det är nästan lika detaljerat som Tolkien, säger Nina Söderlund, VF.
Hon understödde i sig skolprojektet men gjorde ett tillägg till beslutsförslaget. Tillägget handlade bland annat om att upphandlingen ska utformas så att lokala och mindre entreprenörer kan komma på fråga.
SDP:s Maria Lindell-Luukkonen föreslog att staden måste utreda ett billigare alternativ för skolprojektet. Hon sa att staden måste tänka på helheten.
Olof Elenius, SFP, hörde också till de tveksamma vad gällde den stora investeringen — han påminde om hur stadens bokslut avslöjade att investeringar under fjolåret enbart gjordes med lånade pengar.
Flera omröstningar
Den första omröstningen stod mellan två av mötets motförslag.
Maria Lindell-Luukkonen, SDP s förslag om att staden utreder ett billigare alternativ och Orells föreslag att skolprojektet kan godkännas först när Axell-avtalet är undertecknat. Orells förslag vann då med rösterna 29-6.
Sedan ställdes Orells förslag mot stadsstyrelsens förslag om att godkänna projektplanen.
Den omröstningen slutade med rösterna 25-9 så att Orells förslag vann. Det betyder att projektplanen kan godkännas endast med villkoret att Kustfast-avtalet är undertecknat.
Nu följde en omröstning om ett tillägg (tidigare användes termen kläm) som Orell hade gjort, att två miljoner euro skulle reserveras för andra investeringar, att staden inte under kommande år enbart investerar i skolprojektet.
Igen vann Orells förslag över stadsstyrelsens, med rösterna 25 mot 10.
Nina Söderlunds förslag om upphandlingsprocessen vann också gehör i fullmäktige, men omröstningen blev jämn, 20 höll med henne, 14 röstade emot och 1 blank.
Skolcampuset kallas ”Kreativt lärcenter”
Enligt projektplanen handlar skolinvesteringen om ett ”Kreativt lärcenter” med fyra eller fem skolor på Skolgatan.
De skolor det gäller är årskurserna 7–9 ur båda språkgrupperna, det vill säga Sarlinska skolan och Paraistenseudun koulu, samt gymnasierna Paraisten lukio och Pargas svenska gymnasium.
Enligt projektplanen skulle skolcampuset vara klart sommaren 2023.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.