Tredje gången gillt, skolsatsningen i Pargas godkändes i stadsstyrelsen


Skolhusen ligger på rad på Skolgatan i Pargas även i dag. Här närmast till höger Sarlinska, sen Pargas svenska gymnasium, längst bort i bild Paraistenseudun koulu (åk 7-9). Foto: Anja Kuusisto
Pargas ska under kommande tre år satsa 20 miljoner euro på ett nytt skolcampus på Skolgatan.
Investeringens omfattning är enorm för Pargasförhållanden och det finns beslutsångest i alla politiska grupperingar i staden.
Men nu är projektplanen godkänd i stadsstyrelsen efter en omröstning om remiss.
Remissförslaget gjordes av Maria Lindell-Luukkonen, SDP, understödd av Widar Nyberg, SDP. Också Nina Söderlund, VF, stödde remissen men SDP- och VF-ledamöterna är i minoritet och remissförslaget föll.
Ärendet har tidigare remitterats två gånger. Dessutom hölls en speciell aftonskola kring frågan förra veckan.
Ytterligare en aftonskola denna vecka
Istället diskuterades ett icke protokollfört tillägg: Det ska bli ytterligare en aftonskola för förtroendemännen innan skolfrågan tas upp på fullmäktigemötet nästa vecka, den 16 juni.
— Det blir snabba ryck så vi förstår att dagen som väljs inte passar alla, men det finns ett önskemål om att ännu diskutera framförallt de ekonomiska konsekvenserna av skolsatsningen, säger Mikael Holmberg, SFP, ordförande i stadsstyrelsen.
— Ekonomin är bekymmersam, det håller jag med om, men vi ska klara det. Och det är viktigt att göra den här satsningen för framtiden.
— Också efter en hälsovårdsreform som förändrar kommunernas roll ska kommunerna se till att ha goda skolor, säger Holmberg.
Han tillägger att han är glad att styrelsen tog beslutet nu, och att skolfrågan kommer upp i fullmäktige innan sommaruppehållet.
Staden har bollat med olika idéer i skolfrågan ett bra tag redan, nya infallsvinklar har kommit och förändringar har gjorts under arbetets gång.

Gymnastiksalen finns i den här flygeln av Axxell, intill en liten sportplan. Foto: Anja Kuusisto
Skolgatans fyra skolor får nybygge, plus Kombi, och där byggs också nytt Axxell
Den projektplan som nu vunnit gehör är ett så kallat ”all inclusive” alternativ. Det innebär att fyra skolor koncentreras kring nybygget.
Även nu har fyra skolor sin fasta adress på Skolgatan, även om finska gymnasiet är evakuerat till Axxell på grund av fuktproblem.
De skolor det gäller är årskurserna 7–9 ur båda språkgrupperna, det vill säga Sarlinska skolan och Paraistenseudun koulu, samt gymnasierna Paraisten lukio och Pargas svenska gymnasium.
Dessutom ska skolcampuset ha plats för Medborgarinstitutet Kombis verksamhet.
I enlighet med projektplanen ska också Kustregionens utbildningsfastigheter Ab bygga en ny Axxell-lokal på samma adress som Pargas stads skolcampus.
Axxells jumpasal blir temporärt klassrum, för att sedan igen bli jumpasal
Under tiden som bygget pågår och de nuvarande skolhusen rivs måste eleverna ha någonstans att ta vägen. Detta någonstans är bland annat nuvarande Axxell.
Axxells gymnastiksal ska renoveras och få mellanväggar så att den blir klassrum under byggnadstiden.
När nybygget är klart rivs mellanväggarna och gymnastiksalen återgår till att vara gymnastiksal.
— Den renoverade jumpasalen i Axxell tillsammans med den 350 kvadratmeter stora jumpasalen i nybygget ska bli skolcampusets gymnastiksalar, plus att skolgymnastiken såsom nu ska använda Piug, ishallen, fotbollsplanerna med mera, förklarar Holmberg.
Investeringar under kommande tre år, färdig skola hösten 2023
Projektplaneskedet — där man är nu — är det skede där ramarna för kostnaderna fastslås. För åren 2020-2023 är planen följande: I år 0,3 miljoner, 2021 fyra miljoner, 2022 tio miljoner och 2023 5,7 miljoner.
Investeringskostnaden på totalt 20 miljoner sägs vara gränsen för vad Pargas stad kan klara av, och kräver att alla andra betydande investeringar skjuts upp.
Hösten 2023 ska skolcampuset vara klart att ta i bruk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.