Zonta i Raseborg vill att mensskydd ska vara gratis i skolorna
Ett initiativ till att dela ut gratis mensskydd i gymnasier och i grundutbildningens skolor i Raseborgs område lämnades in av föreningen Zonta den 6 oktober. Tillsammans med Delipap har Raasepori–Raseborg Zonta club delat ut mensskydd till Nylands brigad och skolor i Raseborg.
Responsen från de som tagit emot mensskydden har varit positiv.

– Vi har delat ut mensskydds-kit till Karis-Billnäs gymnasium, Karjaan Lukio, Ekenäs gymnasium, Hakarinteen koulu, Tenala högstadium och sedan Nylands brigad i Dragsvik. Jag ringde på förhand runt till rektorerna i skolorna och alla understödde vår idé, säger Lea Adolfsson, kassör och aktiv Zontamedlem.
– Delipap var en självklar samarbetspartner då det är ett lokalt företag och allt som krävdes var ett samtal, säger Pirkko Grönroos, vice governor i Zonta distrikt 20, som innefattar Finland och Estland.
Adolfsson berättar att hon ringde till Delipaps vd som genast stödde idén.
– Vi hämtade sedan mensskydds-kit och delade ut till skolorna som alla blev nöjda och tyckte att det var en fin sak att få, säger Adolfsson.
Idén till initiativet kom under Raseborg Zontas månadsmöte i augusti. Det började med en tanke om att på den internationella flickdagen dela ut gratis mensskydd till skolorna.
Men ganska snabbt kom man fram till att det inte bara ska vara en punktinsats utan att det borde bli något bestående i skolorna, där av kom initiativet till.
I initiativet skriver de bland annat om Plan International i Finland som gjorde en enkätundersökning bland över tusen menstruerande finländare i åldern 15–60.
Enligt resultat i undersökningen är det över fem procent av de svarande som varit tvungna att stanna hemma från skola eller arbete på grund av att de saknat mensskydd.
Undersökningen visar även att det är i åldersgruppen 15–24 som de flesta som anser att mensskydden är för dyra finns. I samma åldersgrupp berättar 22 procent att de har eller har haft svårigheter med att få pengarna att räcka till för mensskydd.
– Med initiativet vill vi uppmana kommunen att förse skolorna med gratis mensskydd. Vårt initiativ är baserat på slående fakta, jag blev själv förvånad då vi tog del av Plan International i Finlands undersökning, säger Grönroos.
Nu väntar man på en reaktion från staden och man hoppas ärendet förbereds inom en snabb tidtabell för beslutsfattarna.
– Tyvärr är vi så ovana med att lämna in initiativ att vi i stressen lämnade in initiativet utan att ha lämnat tid för att samla underskrifter. Invånarinitiativ kräver inte ett visst antal underskrifter för att gå vidare, men vi hade sett fram emot att få marknadsföra och pusha på underskrifter till initiativet på våra kanaler. Men vi kommer ändå att skriva om ärendet på våra sociala medier och hoppas att människor visar sitt stöd för initiativet där, säger Grönroos.

I Raseborg har Ekenäs gymnasium sedan 2021 delat ut gratis mensskydd.
Idén kom till från studerande i skolan och finansieras av studerandekåren. I stadens övriga skolor har någon motsvarande verksamhet inte förekommit.
– Det är inte meningen att studerandekårens budget ska gå till det. Jag tycker att det hör till allmänhetens sak att se till att införskaffa mensskydd till skolan, säger Grönroos.
Under distriktsmötet lördagen den 7 oktober blev Grönroos vald till Zonta distrikt 20 governor för perioden 2024–2026 med start den 1 juni 2024.
– Något vi länge har diskuterat inom Zonta är att få bort, eller åtminstone sänka, mer värdeskatten för mensskydd. Mensskydd är absolut produkter som inte borde ha någon mervärdesskatt. Under min tid som governor i föreningen är det något jag vill prioritera och att vi som distrikt lämnar in ett medborgarinitiativ till riksdagen, säger Grönroos.

Man ville att initiativet skulle lämnas in innan den internationella flickdagen som Zonta gärna vill uppmärksamma.
Förutom initiativet kommer Zonta att delta i konserten Karelia Goes Girl Power genom att hålla ett lotteri där pengarna går till föreningens Gula Rosen-kampanj, som i år handlar om digitala trakasserier.
Zontas ordförande Åsa Westerlund kommer att berätta kort om kampanjen under kvällen på Karelia.
– Digitala trakasserier är något som är abstrakt för många föräldrar och speciellt för de äldre generationerna. Därför vill vi uppmärksamma det och ge mera information om ämnet så att vi alla kan försöka förebygga fenomenet och stöda de som fallit offer för det, säger Grönroos.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.