Zakir Hossain leder organisation som stöder barn i Bangladesh – på besök i Pargas för att hämta inspiration från Ankaret


Zakir Hossain utanför familjecentret Ankaret i Pargas. Foto: Annina Suominen
För över trettio år sedan började Zakir Hossain, då femton år gammal, arbeta för att barn skulle få utbildning och ett bättre liv i en liten by utanför staden Khulna i Bangladesh.
I dag är han verkställande direktör för den icke vinstdrivande organisationen Jagrata Juba Shangha (JJS), vars syfte är att stöda utsatta unga.
Den här veckan har Hossain varit på besök hos Ankaret i Pargas, för att ta del av familjecentrets sätt att arbeta enligt programmet Vägledande samspel (ICDP).
Programmets syfte och målsättning är att skapa ett lyhört samspel mellan vuxna och barn, i enlighet med Barnkonventionen – alltid för barnets bästa.
Ankaret hör till de av Pargas stads enheter som arbetar enligt programmet, som man började med för drygt 10 år sedan. De flesta som är arbetat enligt programmet gör det dock inom dagvården.

Möts för att diskutera möjligheter. Jaana Tirkkonen, speciallärare inom småbarnspedagogik, Eva Palmgren-Wickström, hälsovårdare vid mödrarådgivningen, Zakir Hossain och Petra Zilliacus, psykolog och familjerådgivare.
Ett annat sätt att tänka som förälder
Vi träffas en i ett rum i Ankaret. På plats är Hossain, Eva Palmgren-Wickström, hälsovårdare vid mödrarådgivningen, Jaana Tirkkonen, speciallärare inom småbarnspedagogik och Petra Zilliacus, psykolog och familjerådgivare.
– Ett problem i Bangladesh är att en del föräldrar slår sina barn, och inte ser dem som det de är: värdefulla och en del av framtidens möjligheter, berättar Hossein.
Barnmisshandel är olagligt, precis som i Finland. Även i vårt land finns det våldsproblem inom familjen, men på ett annat vis, konstaterar Palmgren-Wickström, Tirkkonen och Zilliacus.
Hossain exemplifierar med att berätta vad hans pappa sade åt honom: man måste älska sina barn, men aldrig visa dem att man älskar dem.
Pappan, som i dag är 89 år gammal, är med andra ord en förälder av en annan tid. Men Hossain intygar att han var en mycket bra pappa som verkligen älskar sina barn, förutom Hossain också fem döttrar.
Mångfacetterade problem
Problemen går förstås även utanför misshandeln, och är mångfacetterade: Brist på pengar, missbruk, utsatthet. En del vuxna kan, precis som i Finland, helt enkelt inte ta hand om sina barn.
Det är problematik som även de anställda vid familjecentret Ankaret också tar del av.
Genom att jobba enligt Vägledande samspels anvisningar inkluderar man bland annat föräldrar och vuxna i processen med att stöda barn och unga.
Organisationen som Zakir Hossain arbetar för strävar till att börja implementera programmet i år. De bedömer att det kan vara en god lösning, som stöder barnen mera även där.
”Viktigt att samarbeta sinsemellan för att stärka familjerna på bästa möjliga sätt”
I Pargas stad arbetar cirka 100 av 200 personer på elva dagvårdsenheter enligt programmet, skärgårdsdelarna inräknade.
Samarbete är ett av nyckelorden, liksom positivitet.
– Här (på Ankaret) träffar vi ofta samma familjer, men hjälper dem med olika saker. Då är det viktigt att samarbeta sinsemellan för att stärka familjerna på bästa möjliga sätt, att stöda varandra och sprida godhet, säger Eva Palmgren-Wickström.
– Vi får inte någonsin ge upp, den här modellen kan bevisligen fungera. Men det tog oss tid att ta oss hit, säger Jaana Tirkkonen.
Programmet har tre utbildningsnivåer, och i Pargas har man tre utbildare som utbildar personal på nivå ett och två.

Khulna är en av de största städerna i Bangladesh. Karta: Tarja Kivelä
”Folk säger åt oss att vi ska ge upp”
Staden Khulna har närmare 700 000 invånare, och enligt Hossain kan det finnas upp till 2000 hemlösa barn i staden.
Organisationen JJS har redan lyckats hjälpa flera till ett bättre liv med mera mening.
Hans egen väg för att förbättra ungas ställning i Khulna började från noll.
– På den tiden hade vi ingen elektricitet och inga vägar. Människor var väldigt fattiga. Vi lyckades till sist bygga en skola tillsammans och förutom utbildning ordnade vi också olika kulturella upplevelser. Det tog lång tid, men vi fick en hel del stöd och hjälp av andra i staden också, berättar han.
I dag har man elektricitet och vägar i området, till skillnad från år 1984. Men nya problem har uppstått. Slumområden, hemlöshet och trakasserier är några av dem, berättar Hossain.
Något som är viktigt i arbetet är att behandla barnen och ungdomarna med respekt vid dagcentren.
Samma gäller i Hossains organisation.
– Hos oss får de komma och gå som de vill, de är alltid fria. Vi möter en hel del motstånd och folk säger åt oss att vi ska ge upp, att det inte är någon vits att satsa på de barn som redan har problem. Det finns barn som sniffar droger och barn som stjäl. Men barn kan aldrig vara brottslingar, det lönar sig att satsa på dem, säger han.
Jagrata Juba Shangha (JJS)
Organisationen grundades officiellt år 1988.
Är icke-vinstdriven, finansieras av Unicef och andra organisationer.
I dag verkar man på flera orter i sydvästra Bangladesh, med flera mål gällande ojämlikhet, fattigdom och andra sociala problem.
50 barn och unga bor på ungdomscentret i Khulna, och vem som helst som har problem är välkommen dit. Förutom centret driver organisationen ett hem för invalidiserade unga, där bor 27 personer. Man satsar också på att möta unga i deras vardag, och har flera ”hjälpstationer” runtom i sydvästra Bangladesh.
Vägledande samspel (ICDP)
Är ett hälsofrämjande, förebyggande basprogram anpassat för barn i olika åldrar.
Omsorgsgivare inom barnomsorgen, förskola och skola och socialsektorn utbildas till vägledare och handledare i en utbildning som omfattar tre olika nivåer. Tillämpas i tiotals länder i världen.
Programmet har sin bas i FN:s barnkonvention som poängterar barnets rätt till likvärdiga villkor, barnets bästa, barnets rätt till liv och utveckling och barnets rätt att komma till tals.
Den 9–10 maj ordnas den första nordiska ICDP – nätverkskonferensen i Finland på Hanaholmen i Esbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.