Ytterligare kritik mot Åbos kollektivtrafikutredning


Saknar en helhetssyn. Det måste finnas en plan som inkluderar stadens hela kollektivtrafik, säger Kjell Wennström. Foto: J-O Edberg
Åbobon och SFP-politikern Kjell Wennström är kritisk Åbo stads utredning över hur kollektivtrafiken ska ordnas i fortsättningen.
Han saknar en helhetsplan för kollektivtrafiken och anser att utredningen försätter en del av Åboborna i en ojämlik situation.
– Utgående från utredningarna skulle cirka 27 procent av stadens invånare betjänas av antingen spårvägs- eller superbussalternativet. Men inget nämns om hur resten av kollektivtrafiken, som betjänar 73 procent invånarna, ska utvecklas, säger Wennström efter att ha läst utredningen.
Det finns visserligen också ett stambussnätverk med i utredningarna, vilket han tycker är positivt. Men han hittar inget i utredningarna om hur den delen av kollektivtrafiken ska utvecklas tillsammans med spårvägs- eller superbussalternativen.
– Det gör kollektivtrafiken ojämlik för de av stadens invånare som nyttjar trafiken, säger Wennström, som själv hör till 73 procentsgruppen.
Enligt Wennström verkar det inte finnas någon helhetssyn på hur kollektivtrafiken ska utvecklas.
– Det måste finnas en plan som inkluderar stadens hela kollektivtrafik, säger han.

Utredningens ruttalternativ för superbuss eller spårvagn. Grafik: Paul Söderholm
I utredningens olika alternativ talas också om den så kallade matartrafiken.
– Men jag hittar ingen konsekvensbedömning, annat än att den verkar behövas för både spårvägs- eller superbussalternativen, säger Wennström.
Han saknar en utredning över hur alternativen påverkar de invånare som blir tvungna att använda matartrafik för att komma fram till sin destination.
Wennström befarar att Åbo kan hamna i en liknande situation som Esbo där Västmetron och de nya arrangemangen kring metrons matartrafik orsakat förlängda resetider för många av invånarna som anlitar stadens kollektivtrafik.
– Hur många byten måste man göra och hur mycket restid skulle man vinna eller förlora i en stad av Åbos storlek. Här vore det bra med en konsekvensbedömning, säger Wennström.
Han anser också att utredningen över kollektivtrafiken borde finnas på svenska.
– En utredning av den här omfattningen och som berör så många invånare borde också finnas på svenska, åtminstone själva huvudrapporten, säger Wennström.

Spårvagn eller superbuss? Vilken väg tänker Åbo välja för kollektivtrafiken. Spårvagnen på bilden visades utanför Logomo tidigare i vinter.
Projektchef Juha Jokela vid Åbo stad skjuter inte ner förslaget.
– Det är en bra poäng. Men det handlar om resurser, utredningen är 600 sidor och man kan inte översätta allt. Däremot kunde man utreda om det går att översätta en del av rapporten, säger Jokela.
När det gäller Wennströms kritik mot att utredningen försätter en del av Åboborna i en ojämlik situation beroende på var man bor, säger
Jokela att man är tvungen att börja bygga rutterna någonstans.
– Den föreslagna linjen från Kråkkärret via Åbo centrum till Reso eller alternativt till Runosbacken är ekonomiskt den mest lönsammaste investeringen. Sedan är det meningen att linjerna byggs ut vartefter beroende på vilka beslut politikerna fattar, säger han.
Beträffande utvecklandet av den resterande kollektivtrafiken tillsammans med spårvägs- eller superbussalternativen, säger planeringschef Lauri Jorasmaa att stadens tjänstemän kontinuerligt jobbar med den frågan.
– För tillfället planeras en förbättring av stambussnätverket. Bland annat planeras en ringlinje som går ytter om stadens centrum och som gör att man inte behöver åka in till centrum för att byta buss.
Målet är att det nya stambussnätverket ska byggas 2020.
Enligt Jorasmaa kommer också matartrafiken att utvecklas.
– Men några stora förändringar handlar det inte om. De föreslagna spårvägs- eller superbussalternativen påverkar sist och slutligen den nuvarande kollektivtrafiken ganska litet. Det finns ingen risk för att Åbo hamnar i en sådan situation som Esbo. Det går inte att jämföra städerna, Esbo har betydligt fler invånare än Åbo, säger Jorasmaa.
LÄS OCKSÅ:
Spårvagnstillverkare risar Åbos utredning
Gröna kritiserar spårvagnsutredning
Kostnaderna frågetecken när Åbo väljer mellan spårvagn och surperbuss
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.