Ytterligare en kvinna blir offentlig konst i Pargas

Pargaskvinnorna Tinni Snåre , Johanna Fredenberg och Sveta Pahlman har många saker gemensamt, men en sak sticker ut framom de andra – deras passion för konst och skapande.
Deras första gemensamma skulptur Kvinnan ur berget finns placerad högst uppe på Hundbanans motionstrappa i Pargas, som invigdes i oktober ifjol.

Tanken var då att man ville lyfta fram den vardagliga hjältinnan och på samma bana har man fortsatt och gjort kvinnor av kvinnor.
Dam nummer två som kommer att invigas den 26 augusti klockan 18 i Snäckviken har en annan historia och befinner sig i en annan livssituation än Kvinnan ur berget. Mer än så avslöjar inte Pargaskonstnärerna.
Snåre, Fredenberg och Pahlman träffades på en keramikkurs på Kombi hösten 2019 och har sedan dess varit ett team med stora visioner och drömmar, som vill göra konsten mera tillgänglig i Pargas och även uppmärksamma den konst som redan finns här.
– Vår vision har varit att öka den offentliga konsten i Pargas och dessutom uppmärksamma det som redan finns här. Samtidigt började vi fundera på att öppna en konststig och även markera ut de konstverk som redan finns, förklarar Pahlman.
På keramikkursen där trion träffades fungerade Cornelius Colliander som deras lärare och han är också den som har stöttat de tre konstnärerna och har hjälpt till med att bränna skulpturerna.
Det är inga små skulpturer vi talar om – den första kvinnan vägde cirka 120 kilo och den andra är ungefär i samma klass.
Snåre har alltid varit konstintresserad och började tidigt arbeta med lera. Fredenberg i sin tur har en bildkonstnärsutbildning och har från och till under de senaste 20 åren sysslat med keramik. Pahlman, som är uppvuxen i Ukraina, flyttade till Finland för 14 år sedan.
Under coronaåren då hon reste mindre, började hon mera aktivt hålla på med keramik. Ganska snabbt märkte de tre att de fungerar utmärkt som ett team trots att alla hade lite olika bakgrund, ålder och livssituation och var och en tillförde gruppen olika värdefulla saker.
– Vi ansökte om finansiering för projektet från olika håll, men fick ingenting. Men vi hade en stor iver och fungerade jättebra tillsammans som team, berättar Fredenberg om hur den första skulpturen kom till.
Den andra skulpturen finns redan monterad i Snäckviken, men kommer att vara intäkt tills invigningen sker nästa vecka. I samband med invigningen kommer man också att gå konststigen och sedan avsluta vandringen vid Köpmansgatan 6, där Snåre och Fredenberg kommer att ha sin ateljé under Konstrundan som äger rum det första veckoslutet i september. Den guidade vandringen längs konststigen leds av Magnus Sundman.
– Idén är att konsten ska vara mera tillgänglig. Pargas har så rikt musik-, teater- och idrottsliv, så vi vill även lyfta fram konsten och få folk att våga skapa konst och hantverk och visa upp sina verk, understryker Snåre.
Snåre, Fredenberg och Pahlman har haft ett tätt samarbete med staden vad gäller statyn i Snäckviken och de är tacksamma över all hjälp de har fått med allt från ritningar till olika ansökningar. Dessutom har man erhållit understöd för konsttigen från Aktia Stiftelsen och Martha och Albin Löfgrens fond har understött statyn i Snäckviken.
Fredrika Runeberg finns också, som en metalltrådsstaty i Fredrikastugans trädgård. Belyses fint under Luxdagarna i Pargas, enligt vad man kan se på stugans hemsida.