Yrkeslärare fick mer jobb – elever färre studietimmar: "En signal som bör tas på allvar"


Oron bland yrkeslärare bör tas på allvar, säger Marjut Polviander och Lauri Kurvonen, aktiva inom Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ. Foto: Stefan Holmström
– Vem bär har ansvaret för samhörighet, livskontroll, bildning och fostran?
Det här var en av många kommentarer i en enkät för landskapets yrkeslärare, säger Marjut Polviander, ordförande för yrkeslärarnas sektion i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ i Egentliga Finland.
– Frågan är relevant eftersom bildning är ett fundament, sade Polviander, då hon presenterade resultaten av enkäten som omfattade 152 yrkeslärare i Egentliga Finland
– Det blev totalt 33 sidor med kommentarer.
Enkäten gällde den pågående yrkesskolereformen.
”Inte utbildningsanordnarnas fel”
Två följder verkar vara uppenbara: Lärarna har fått mer arbete – eleverna färre undervisningstimmar, så kallade närstudier.
De flesta lärare uppger att de inte hinner sköta sitt jobb på den egentliga arbetstiden. I enkätsammandraget listas också mycket annat som blivit sämre.
Bristerna är inte utbildningsanordnarnas fel, säger Lauri Kurvonen, expert vid Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ. Flera regeringar har skurit i skolornas resurser.
– Hela ordet ”reform” för tankarna till reformationen, det som för Gustaf Vasa var ett sätt satt komma över kyrkans pengar. Det finns analogier till det som skett nu, anser Kurvonen.
Då det gäller finansieringen av yrkesskolorna hoppas Kurvonen att nästa regering ger en ny, bättre förordning. Den nuvarande har osunda mekanismer, anser han.

Mediebevakningen av yrkesskolereformen borde vara mångsidigare, anser Elias Tenkanen, ordförande för de yrkesstuderandes förbund i Finland SAKKI. Foto: Stefan Holmström
Det sätt som medier bevakar yrkesskolereformen har varit bristfällig. anser ordföranden för de yrkesstuderandes förbund SAKKI, Elias Tenkanen.
– Reformen har pågått i flera år och först nu intresserar de sig.
Dessutom på ett tämligen ensidigt sätt, säger tidigare Åbobon Tenkanen. När ett aktualitetsprogram kontaktade SAKKI för att hitta yrkesskolestuderande, dög inte förbundets förslag.
– Kanske de hade det alltför bra för att platsa i programmet?
Tenkanen anser att debatten blivit politisk laddad, med ”oppositionsretorik”.
– Det sägs att yrkesskolorna körs ned, något som inte stämmer. Jag efterlyser mer balans i rapporteringen.
Tenkanen vill lyfta fram frågor som handlar om elevernas personliga utvecklingsplan för kunnandet (PUK) och om hur de unga finansierar sina studier.
950 fick enkäten – bara 152 svarade
Två av tre yrkeslärare uppgav i enkäten att närstudietimmarnas antal minskat kraftigt.
– Vad är det för ett arbetsliv vi förbereder de unga för om de vänjer sig vid en fyradagarsvecka med bara några timmar, frågar Polviander.
Läget verkar variera stort. Då enkäten offentliggjordes påpekade rektor Maria Taipale vid yrkesläroverket Raseko i Reso att deras undervisningstimmar inte alls minskat. Några av de som deltog i enkäten uppgav att de inte märkt någon förändring alls.
Enkäten bör tas med en nypa salt: Den mejlades till cirka 950 yrkeslärare, bara 152 svarade. Dessutom fanns ingen separat svenskspråkig enkät.
Polviander anser att enkätsvaren ändå är en viktig signal. Alla vill att de unga inte är vilse, säger hon.
– Det första året är viktigt. Då föds då gruppkänslan och förståelsen för varför man studerar, det som ligger till grund för yrkesstoltheten.
Startade 2015
- Arbetet med yrkesskolereformen, en del av regeringens så kallade spetsprojekt, inleddes i december 2015.
- I reformen förnyas yrkesutbildningens finansiering, styrning, verksamhetsprocesser, examenssystem, och anordnarstrukturer.
- Lagen om grundläggande yrkesutbildning och yrkesinriktad vuxenutbildning sammanslås till en ny lag.
- Utbildningarna, som enligt lagen ska utgå från kunden (eleven), ska ha mer inlärning på arbetsplatsen, fler individuella studievägar och mindre reglering.
- Förnyelsens sista steg är examensreformen, som träder i kraft nästa år.
LÄS OCKSÅ:
http://https://abounderrattelser.fi-h.seravo.com/har-vi-hopplosa-yrkesskolestuderande-eller-bor-det-hopplosa-misslyckandet-nagon-annanstans/
Undervisningsminister vill införa lämplighetstester vid yrkesskolor
Lärare vittnar om olämpliga yrkesstuderande – rektorer gillar flexibel undervisning men hoppas på mer resurser
HS: Lärare i yrkesskolor säger att det finns flera elever som inte borde få jobb
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.