Förflytta dig till innehållet

Yoga, hundkurser och ”Mat för hormonell balans” några av vårens kurser vid Kimitoöns vuxeninstitut

Arkiv/Emilia Örnmark
dam utanför en kanslibyggnad
Siw Westerback är rektor för Kimitoöns vuxeninstitut.

Kimitoöns vuxeninstitut har nyligen skickat ut vårens program, fyllt med både mer traditionella kurser och nyheter.

Anmälningen kör i gång den 3 januari klockan 17, så än finns det gott om tid för att bekanta sig med urvalet.

Vill man få en plats på de allra populäraste kurserna är det bäst att vara alert genast då anmälningssystemet öppnar.

Man kan anmäla sig elektroniskt, men också per telefon under en och en halv timme efter anmälningsstart.

Vuxeninstitutets huvudbroschyr postas varje höst, i den ingår även de kurser som pågår hela läsåret. Vårens nya studieprogram innehåller i år 84 kurser, men ytterligare 40 kurser fortsätter från höstterminen.

Yoga och hundkurser pop

Fortsättningsvis är det olika varianter av yoga som brukar vara populärast på Kimitoön, vid sidan av kurser för hundfolk.

Åtta yogakurser erbjuds under våren, två av dem på distans.

För att stilla kunskapshungern om hundskolning är sju kurser inplockade i vårens program, allt från ”Hundutställning i praktiken” till kurser i inkallning.

– Att föreläsningen om att fondspara skulle vara så pop på hösten var oväntat, så den ordnar vi på nytt, säger vuxeninstitutets rektor Siw Westerback.

Nyheter om mat och uteliv

Nyheter för våren är bland annat matlagningskurserna ”Asiatiska favoriter” och ”Mat för hormonell balans” samt en kurs i klangskålsavslappning.

Ut i naturen har man chans att ta sig under de länge efterlysta kurserna om klippklättring och havskajakpaddling. En annan efterfrågad kurs är den om hur man beskär äppelträd. I vår erbjuds dessutom ett komplett paket för hur man startar upp sin biodling.

– Coronaläget skrämmer nog oss lite och läget är osäkert. Vi får se hur det ser ut vid kursanmälningen, säger Westerback.

en kursbroschyr
Vårens kursbroschyr.

Webbkurser mindre eftertraktade

Under höstterminen har man arrangerat de flesta kurser på plats, men minskat deltagarantalet enligt utrymme och följt rekommendationen om munskydd.

Westerback säger att det är ett pussel att försöka passa in alla kurser i kommunens egna lokaler, eftersom det är många tidtabeller som ska gå ihop. Tidigare har man använt också föreningslokaler, men numera är det önskvärt att kommunens egna lokaler används så mycket som möjligt.

Westerback är glad över att kursdeltagarna efter coronapausen förra våren hittat tillbaka.

– Webbkurserna har efter det inte haft samma dragningskraft – folk vill träffas.

Konstkurser på Konstens ö

Westerback slår gärna ett slag för ”Barnens bildkonstskola”, som i Dalsbruk tappat deltagare, vilket nu ger plats för nya.

Speciellt med bildkonstskolan är att den följer en läroplan och efter 500 timmar undervisning får man ett diplom. Bildkonstskolan går också i Västanfjärd och i Kimito.

– Kimitoöns kallas ju också för Konstens ö – här finns många som sysslar med konst och hantverk. Kanske finns det fler amatörtecknare som vill träffas på kursen ”Skissa på skoj”, tipsar Westerback.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter