Yles partimätning: Sannfinländarnas stöd fortsätter att öka


Valet närmar sig. Foto: Stefan Holmström
Sannfinländarna har för första gången på fyra år gått om Samlingspartiet i väljarstöd.
Partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraterna har fortfarande det största väljarstödet, 19 procent, men stödet och marginalen till de andra partierna har krympt. Nu är Sannfinländarna näst störst med ett väjarstöd på 16,3 procent.
Enligt Yles valexpert har Sannfinländarnas popularitet ökat på grund av diskussionerna kring sexualbrott och invandring.
— Också i klimatfrågan har Sannfinländarna lyckats erbjuda ett alternativ och en annan ståndpunkt än de andra partierna. Halla-aho har tydligen också lyckats med kampanjen, säger Yles valexpert Sami Borg.
Enligt Yle bygger ändå det ökade stödet på att personer som inte tidigare har röstat i val nu uppger att de tänker rösta på Sannfinländarna.
Samtidigt finns det väljare som tidigare har röstat på Centerpartiet, Samlingspartiet och i viss mån Socialdemokraterna som nu säger att de tänker rösta på Sannfinländarna.
Däremot visar internationella undersökningar att personer som stöder politiska idéer som de vet är kontroversiella ibland ljuger i undersökningar, skriver Yle.
Sannfinländarna kan utmana SDP
Vilket parti som blir störst kan också bero på hur det går för Samlingspartiet, vars nedgång nu ser ut att plana ut. Samlingspartiet har ofta varit bättre på att aktivera sina väljare än Sannfinländarna och SDP.
Enligt den senaste partimätningen är det svårare att förutspå vilket parti som kommer att bli störst i valet. Inget parti ser ut att få över 20 procent av rösterna, vilket är exceptionellt i ett riksdagsval.
För partimätningen intervjuades 1 969 personer. Den gjordes under föregående och innevarande vecka och har en felmarginal på 2,3 procentenheter i vardera riktningen.
Väljarstödet i Yles senaste partimätning
Sannfinländarna 16,3 procent.
Samlingspartiet 15,6 procent.
Centern 14,5 procent.
De gröna 12,2 procent.
Vänsterförbundet 8,7.
SFP 4,9.
Blå framtid 0,8.
Övriga partier 3,4.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.