Förflytta dig till innehållet

Yle: Många arbetsgivare glömde bort att avtala om distansjobb

Allt fler löntagare jobbar på distans under coronapandemin. Trots det är det många arbetsgivare som inte har avtalat om spelreglerna för distansjobbet, uppger Yle.

”Kutymen är att man kommer överens om övergången till distansjobb skriftligt så att bägge parter vet vad som gäller. Nu är det många som saknar individuella avtal”, säger ledande expert Mia Kannisto på Akava till Yle.

Trots detta utgångsläge är det få av Akavas medlemmar som har påtalat problem med distansjobbet.

Intresseorganisationen Bildningsarbetsgivarna anser i motsats till Akava att det inte behövs avtal för distansjobbet.

”Undervisningspersonalen har egna scheman som bygger på tanken att jobbet till vissa delar inte är knutet till fysiska platser och tider”, säger arbetsmarknadsdirektör Anne Somer på Bildningsarbetsgivarna till Yle.

Lagen kräver inte att arbetsgivaren och arbetstagaren undertecknar ett avtal om distansjobb, men de europeiska arbetsmarknadsorganisationerna har 2002 undertecknat ett ramavtal som anger riktlinjer för hur distansjobbet ska ordnas.

Avtalet nämner bland annat arbetsredskapen, arbetarskyddet, dataskyddet och arbetstagarnas kollektiva rättigheter. Arbetsmarknadsorganisationerna rekommenderar att man ska avtala skriftligt om distansjobb. Avtalet godkändes av de finska arbetsmarknadsorganisationerna 2005.

Enligt Yle lönar det sig bland annat att avtala om rätten till integritetsskydd. Arbetstagarna behöver inte visa upp sina hem i samband med till exempel videokonferenser, anser Yle-reportern Satu Aaltonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter