Förflytta dig till innehållet

Yle: Justitieministern försökte länge få enhälligt beslut om att flytta fram kommunalvalet

Ari Sundberg/SPT
skylt, "justitieministeriet"
Tekniskt sett är det Justitieministeriet som fattar beslut om frågor som gäller val, men i praktiken görs det av en parlamentarisk grupp.

Justitieministeriet har händerna fulla trots att man fått två månader extra tid att ordna ett coronatryggt kommunalval. Kanslichefen Pekka Timonen sade i måndagens Yles A-studion att man borde ha gjort vissa förändringar redan tidigare.

I och med att partisekreterarna under sitt möte i lördags bestämde att kommunalvalet kommer att flyttas från april till juni, förlängdes också tiden för förhandsröstningen till två veckor. Förlängningen görs för att alla ska ha möjligt att delta i valet trots coronasituationen.

Timonen erkänner att man borde ha fattat beslut om förlängningen av förhandsröstningen redan innan valdagen flyttades fram.

— Orsaken till varför det inte gjordes var att vi trodde vi kunde ordna ett tryggt val enligt de bestämmelser som finns i smittskyddslagen, men när det visade sig att det inte går var det för sent att få igenom ett nytt lagförslag.

Ingen enighet ”en realitet, inte ett misslyckande”

Av riksdagspartierna är det endast Sannfinländarna som motsatt sig att kommunalvalet flyttas fram. Timonen säger att vi i Finland har en lång tradition av att fatta parlamentariska beslut i frågor som berör val, trots att beslutsfattarmyndigheten i teorin är Justitieministeriet.

— Det hör till demokratin att försöka nå enighet men om det inte går att nå enighet fattas besluten i enlighet med majoritetens röster. Jag anser inte att det är ett misslyckande utan en realitet. Det är säkert en besvikelse för min politiska chef (justitieminister Anna-Maja Henriksson, SFP, red.anm.), hon jobbade länge och med väldigt goda grunder för att uppnå enighet, men det lyckades inte.

Enligt specialforskaren Jenni Karimäki har beslutet om att flytta fram kommunalvalet legitimitet på så vis att det endast är ett av nio riksdagspartier som motsatte sig frågan.

— Det hade varit annat om hela oppositionen satt sig mot regeringen i den här frågan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter