Förflytta dig till innehållet

Yle: Allt fler lärare går kurs i självförsvar på grund av stökiga elever

en man i kostym

Jan-Mikael Wikström, förbundssekreterare vid Finlands svenska lärarförbund, säger att lärare kanske inte skulle behöva självförsvarskurser om resurserna vore tillräckliga. Arkivbild/SPT

Lärare har i större utsträckning börjat delta i självförsvarskurser. Det upplever Janne Ahonen, godkänd utbildare i självförsvar av Polisstyrelsen, skriver Yle.
I den arbetsbarometer som undervisningssektorns fackorganisation OAJ publicerade 2019, framkommer det att allt fler lärare upplever våld i arbetet, speciellt riktat från elevernas håll.
Yle skriver att av de lärare som upplevt våld i arbetet under 2017, blev 5 procent tvungna att sjukskriva sig. Förra året steg procentandelen till 8.

Personalbrist kan vara en orsak

Janne Ahonen uppger till Yle att skolattacker och aggressiva elever är orsaken till att lärare vill lära sig självförsvar.
Jan-Mikael Wikström, förbundssekreterare på Finlands Svenska Lärarförbund, säger till SPT att det i första hand borde finnas tillräckligt med personal och resurser för att det inte ska vara nödvändigt för lärare att behöva gå kurser i självförsvar.
— Det är klart att lärare ska vara utbildade i hur de ska agera i hotfulla situationer, det är mycket viktigt. Man lär sig också hur man ska agera vid bränder och så vidare.
Det viktigaste enligt Wikström är ändå att lärarna är medvetna om vilka möjligheter de har om de upplevt våld. Wikström betonar betydelsen av att allt dokumenteras.
— Det är viktigt att man genast anmäler skadan till arbetarskyddet om man blivit utsatt. Då utreder de saken och skolan får vidta åtgärder därefter.

Våldet kanaliseras mot läraren

Att lärare hamnar i hotfulla situationer beror enligt Wikström på att barn kanske kanaliserar våldet mot läraren i stället för andra elever.
–Lärare är skyldiga att upprätthålla en trygg skolmiljö, och därför måste de ibland rycka in i hotfulla situationer. Det kan såklart leda till skador.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter