Förflytta dig till innehållet

WWF: Havsörnen är inte längre utrotningshotad – rekordmånga ungar har fötts i år

Det har fötts rekordmånga havsörnsungar i år. Foto: Kim Lund


I år har det fötts nästan 560 havsörnsungar i Finland. I verkligheten är antalet ungar lite större eftersom man inte hittar alla ungar.
Det förra rekordet är från år 2017 då det föddes 502 ungar.
Det stora antalet nyfödda ungar betyder att havsörnen inte längre räknas som utrotningshotad. Uppföljningen av beståndet överförs därför från WWF till Fiskgjusestiftelsen.
Men trots att antalet ungar ökar finns det inte flera häckande havsörnspar, säger Heikki Lokki, som är uppföljningsansvarig för WWF:s havsörnsgrupp.
– Antalet häckande havsörnspar har inte ökat under de senaste åren. Det betyder att årets rekordstora antal ungar beror på goda häckningsomständigheter, säger Lokki i WWF:s pressmeddelande.
Längs kusten och i skärgården har tillväxten av havsörnsbeståndet stannat upp. Också i norra Finland är beståndet stabilt.
Längs Finska viken samt i inlandet i södra och mellersta Finland upptäcks varje år några nya häckningsplatser. I landskapen Södra Savolax och Södra Karelen känner man inte till ett enda havsörnsbo.

Det finns gott om havsörn i Åbolands skärgård. Foto: Kim Lund


Havsörnen fridlystes på 1920-talet. Trots fridlysningen fortsatte förföljelsen ända in på 1950-talet genom att störa ruvandet, hugga ner boträd och skjuta fåglar. På 1960-talet lade man märke till att fåglarnas reproduktionsförmåga hade minskat till följd av miljögifter och till exempel år 1975 kläcktes endast fyra ungar.
WWF grundade en arbetsgrupp för att rädda havsörnen år 1972. Arbetsgruppen, som består av experter och entusiastiska fågelskådare, började arbeta för att öka kunskapen och skydda boplatserna tillsammans med markägare och myndigheter.
Den kanske viktigaste åtgärden för att rädda havsörnen har varit den vinterutfodring som arbetsgruppen inledde och med vilken man erbjöd näring fri från miljögifter.
Trots att vinterutfodringen hjälpte och gifterna förbjöds, dröjde det länge innan havsörnsbeståndet hade återhämtat sig från dem.
Antalet ungar började tydligt öka på 1980-talet och arbetsgruppen slutade med vinterutfodringen för 20 år sedan.

”En framgångssaga”

Eftersom havsörnen inte längre är utrotningshotad, satsar WWF i fortsättningen inte lika stora resurser på att skydda den.
– Det faktum att havsörnen nu klassas som livskraftig är en fin belöning för de hundratals frivilliga som hjälpt till att rädda arten. Räddandet av havsörnen är en otrolig framgångssaga och jag vill av hela mitt hjärta tacka de människor som deltagit i skyddsarbetet”, säger WWF:s generalsekreterare Liisa Rohweder.
Också ordföranden för WWF:s havsörnsgrupp Jouko Högmander är lyrisk.
– Historien om WWF:s havsörnsgrupp saknar helt motstycke i det finländska naturskyddets historia. Trots att WWF:s arbete nu är gjort, är det viktigt att fortsätta följa upp havsörnsbeståndet.
— Genom att följa med beståndets utveckling och hur häckningen lyckas kan vi ge myndigheterna värdefull information om miljöns och Östersjöns tillstånd.

Dela artikeln

2 kommentarer: “WWF: Havsörnen är inte längre utrotningshotad – rekordmånga ungar har fötts i år

  1. johan sundqvist skrev

    Inte håller jag med om att det är en framgångssaga för havsörnen,tvärtom,de förstör allt i skärgården som har att göra med sjöfågel, hare, skogsfågel. WWF:s havsörnsgrupps ordförande Jouko Högmander är lyrisk, antar att Jouko inte ännu har hunnit få få information av de som bor i skärgården, se hur havsörnen ställer till skada i skärgården. Kan inte bli att ta upp, skydda skarvar och sälar som är helt vansinnigt, vad äter medlemmar som hör till WWF när inte yrkesfiskarna i våra kusttrakter mera kan fiska, antagligen äter ni inom WWF fisk från Nya Zeeland, Norge, det är ekologiskt det. Du Kim har helt rätt, minska på havsörnsstammen så att våra naturliga sjöfåglar får en chans att återbära sig
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

  2. Kim Viljanen skrev

    Då borde man ju helt klart få börja jaga den,
    Om vi ska ha nån annan fågel art kvar vi kusten..

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter