Wolt styr och ställer då allt fler Åbobor vill ha maten hemkörd

Blåklädda, oftast unga personer med fyrkantiga väskor slängda över axeln.
På cykel eller i bil löper de omkring på Åbos gator, slinker in i Saluhallen, till snabbmatsställena eller någon av restaurangerna vid ån.
Snabbt går det, in och ut, så vidare med leveransen.
Du har kanske stött på dem i din höghustrappuppgång, eller mött dem i din dörr.
I Åbo är de några hundra – Wolts kurirer, som hämtar hem vår mat i allt större utsträckning.
Skulle hellre se kunderna i restaurangen
Redan innan pandemin hade Nikolai Sumelius, delägare i Skärgårdsbaren, märkt att hemleveranserna blivit populärare. Innan 2020 beställde ungefär 60 procent av deras kunder maten hem.
Men under det senaste året har andelen stigit till 90 procent. Kvar i restaurangen sitter en bråkdel av kunderna.
Med en sådan enorm ökning av hemleveranser är restauranger allt mer beroende av företag som Wolt, Foodora eller ResQ – en inte helt ekonomsikts ideal sits:
Wolt, som Skärgårdsbaren använder mest, tar 30 procent av intäkterna för en leverans. Det betyder att för en 10-euros pizza får restaurangen 7 euro. Av det går 4 euro åt till att laga pizzan.

”Wolt har monopol”
För en tid sedan fick Sumelius ett samtal från Wolt som gjorde honom sur.
Företaget marknadsförde en kampanj som erbjuder gratis hemleveranser till kunderna, och undrade om restaurangen ville delta. Sumelius tyckte det lät bra, tills han hörde att det är restaurangen, inte Wolt, som skulle betala för leveransen.
– Wolt har nog monopol i det här, de styr och ställer. Men man måste nästan använda deras tjänster.
Tillväxten var väntad
Av de kring 160 samarbeten som Wolt för med Åborestauranger och -butiker, inleddes en tredjedel under 2020. Totalt startade teknologiföretaget över 1 000 nya partnerskap med restauranger runtom i landet, och expanderade till sex nya städer.
I fjol öppnade Wolt också sin egen matbutik, Wolt Market.
Allt det här ledde till en klar ökning för företaget, jämfört med året innan. Men hur mycket av den ökningen som beror på pandemin är svårt att säga.
– Vi är ett ungt företag och förväntar oss tillväxt i princip nästan varje vecka. Som bäst uppskattar vi att coronan påskyndade utvecklingen med tre, fyra månader i fjol, säger, Henrik Pankakoski, Wolts chef i Finland.
Hemleveranser inte lika viktiga för alla restauranger
Hügge, di Trevi, Fontana, och Tårget hör till de restauranger som slog ihop sig med Wolt i fjol.
I motsats till Skärgårdsbaren har de dock inte sett någon enorm ökning av hemleveranser.
Trots att ungefär hälften av kunderna försvunnit det senaste året, äter de flesta fortfarande ute, säger Mikko Saariketo, verksamhetschef för CT-ravintolat som driver bland annat de här restaurangerna.
– Försäljningen av matleveranser har ökat lite, men för en hel månad motsvarar den som bäst en vanlig lördag.

När företag som Wolt kom in i bilden, trodde Saariketo de kommit för att stanna och ta över. Men när restaurangerna åter öppnade sina dörrar i juni, efter att ha varit stängda i flera månader, flockade sig kunderna tillbaka till uteserveringarna.
– Hemleveranserna sjönk till nästan noll under sommaren.
Nu har de ökat något igen. Men efter pandemin återvänder Åboborna till restaurangerna, tror Saariketo.
Fortsätter dock efterfrågan på hemleveranser, säger han, får Wolt hänga med också framöver.
Uppdaterad den 23.2 kl. 09:12: Saariketos uttalande om försäljningen av matleveranser har justerats: En hel månads försäljning motsvarar en dag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.