Förflytta dig till innehållet

Westerén lämnar äldrerådet i Åbo – "Samarbetet med staden har fungerat bra"

Leif Westerén på bild.

Leif Westerén på bild.

Leif Westerén upplever att staden lyssnar på äldrerådet och att de även tar svenskan i beaktande i äldrevården. Foto: Klara Fält-


Leif Westerén har suttit i äldrerådet i fyra år, men lämnar  i sommar sitt uppdrag.
Westerén är pensionerad barnläkare från Åbolands sjukhus, och har i rådet varit representant för Åbo svenska pensionärsklubb. Föreningen är den enda svenskspråkiga som representerats i rådet.
– Vi hoppas att även nästa råd kommer att ha en svensk representant för att garantera att den svenskspråkiga servicen i Åbo finns kvar och utvecklas.
Pensionärsklubben har föreslagit en efterträdare, och Westerén tror att rådet nog kommer att vilja ha en svensk representant också i framtiden.

Gott samarbete

Enligt Westerén har samarbetet med Åbo stad fungerat bra.
– Staden lyssnar på rådet och reagerar på våra rekommendationer. Visst har vissa initiativ vi lobbat för inte gått igenom, till exempel har vi inte fått en seniorombudsman till Åbo vilket bland annat Tammerfors har, men flera av våra förslag har också godkänts.

Seniorrådgivning på gång

Ett projekt som är på gång är att starta seniorrådgivning i Åbo.
– Projektet har godkänts av staden men vi saknar fortfarande en lokal.
Syftet med rådgivningen är att se över seniorernas vårdbehov.
– Vid rådgivningen kan man till exempel gå igenom medicinering och se över rehabiliteringsbehov. Vi hoppas den här formen av preventiv vård minskar trycket på sjukhus och hälsocentraler då vi får allt fler äldre personer i Finland.
Tanken är att alla 75-åringar ska kallas in till rådgivning. Än så länge är det få orter i Finland som har den här formen av seniorrådgivning.

Svenskan beaktas

Westerén anser också att Åbo stad beaktar den svenskspråkiga befolkningen.
– Jag tycker att äldrevården i Åbo på svenska överlag fungerar bra. Det finns en genuin vilja hos staden att försöka hitta lösningar för att trygga att alla får service på sitt eget modersmål.
Som exempel nämner Westerén att staden på rådets begäran skickat ut en enkät till de svenskspråkiga hemvårdsklienter som får vård på finska för att reda ut hur de upplever att det fungerar.
– Ungefär hälften svarade att de hellre skulle vilja ha vård på svenska, och staden håller som bäst på att utreda hur de ska lösa situationen.
Också på den nya seniorrådgivningen har språket tagits i beaktande och tanken är att det alltid ska finnas svenskspråkig personal på plats.
 

Äldrerådet i Åbo
Rådets verksamhet grundar sig på lagen om äldreomsorg.
Rådet samarbetar med staden och har som uppgift att bevaka seniorers intressen.
Bland annat gör rådet motioner och ger utlåtanden i ärenden som gäller äldre stadsbor.
Rådet består av 13 medlemmar, åtta av dem representerar olika organisationer och fem är förtroendevalda.
Sedan 2014 har det varit obligatoriskt för kommuner och städer att ha ett äldreråd.
I Åbo har rådet funnits sedan 1990-talet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter