Wärtsilächefen Håkan Agnevall: Åbo en viktig kugge i koncernen

Åboenheten är viktig för verkstads- och teknologikoncernen Wärtsilä. Det intygar koncernchefen Håkan Agnevall, som kom till Wärtsilä i fjol efter åtta år som chef för Volvos bussdivision. Svenska Agnevall bor nu med sin fru i Helsingfors, där Wärtsilä har sitt huvudkontor.
Vi sitter i Åboenhetens nya lokaler i bygganden Civil City på Untamogatan 1 i Kuppis. Cateringpersonal dukar upp för en inflyttningsfest på kvällen. Åboenhetens produktutvecklings- och försäljningsfunktioner har nämligen precis flyttat in i tre av byggnadens våningar. Agnevall är här för invigningen.
Den tekniska servicen och fältservicen ska placeras i Österås, där K-Rauta tidigare fanns. Wärtsilä lämnar alltså snart helt sin gamla byggnad på Stålarmsgatan vid Korpolaisbacken.
I Åbo har Wärtsilä kring 370 anställda.
– Efter att vi stängt motortillverkningen i Åbo 2004 hade vi cirka 200 anställda i Åbo. Så vi är klart fler nu, säger Agnevall.
Strategin: dekarbonisering
En nyckel till Wärtsiläs framgångar har varit dieselmotorerna för fartyg, där det skett ett skifte mot gas.
Och förändringen fortskrider. Håkan Agnevall konstaterar att hela Wärtsiläs strategi, sammanfattad i ett ord, är dekarbonisering, avkolning. Att fasa ut kolanvändningen i energiproduktionen.
På den marina sidan handlar det mycket om framtidens gröna bränslen. Agnevall säger att utvecklingen dels drivs av hårdare internationella regleringar.
– Men det finns också en begynnande marknad för gröna transporter. Företag som IKEA och Nike vill visa att de får ner sina koldioxidutsläpp, och man ser det även inom industrin. Det finns ett ökat intresse för nya bränslen och sätt att binda koldioxid.
Åbos trumfkort
Åbos marina kluster, med varvet och hela den kompetens som är samlad här, är förstås ett skäl till att staden är av intresse för Wärtsilä. Agnevall berömmer också Åbo stad, vars borgmästare Minna Arve han träffat tidigare på dagen, för att den vill vara med och skapa goda förutsättningar för verksamheten.
– Och så finns det ett starkt universitetssystem här, och fyrtiotusen studerande. Det ger en fin rekryteringsbas. Vi har ett brett samarbete med högskolorna, till exempel via samarbetsprojekt och genom att vi erbjuder sommarpraktik. Jag ska träffa företrädare från högskolorna senare i dag.
Vilken roll har Åboenheten för hela koncernen?
– Den är viktig bland annat i arbetet med att utveckla vårt servicekoncept, och när det gäller att bygga upp vår utbildning i de nya teknologierna. Och service är en väldigt stor del av Wärtsiläs verksamhet.
När det gäller energilösningar på land handlar framtiden – speciellt i Asien och på den europeiska kontinenten – mycket om ett skifte från koleldade kraftverk till vind- och solenergi. säger Agnevall.
– Men solen skiner inte hela tiden och vinden blåser inte hela tiden, så det behövs balanseringskraft. Där kommer vi in med lösningar för hur man lagrar energin. I framtiden kommer de att handla om gröna bränslen, eller vätgaslösningar.
Vad har du tagit med dig från Volvo till jobbet här?
– Volvo var en pionjär när det gäller elbussar, så jag har redan varit med om en övergång från fossila bränslen till helelektriska lösningar. För mig som chef är teamarbete viktigt, att samla människor med olika kompetenser och att vi hela tiden ska försöka bli ännu lite bättre.
En livsstil
Håkan Agnevall konstaterar att en av de bästa sakerna med jobbet är att få träffa kunder och medarbetare i hela världen, och att kunna utveckla verksamheten med dem.
Men samtidigt blir det väl mycket hotell och flygplatser?
– Jo, det här jobbet har många förmåner men också nackdelar. Att vara vd är egentligen inte ett arbete, utan en livsstil. Men det passar mig, och det passar familjen, vilket det måste göra, säger Håkan Agnevall, född 1966, som har två vuxna barn som bor i Sverige.
Vad gillar du att göra vid sidan av jobbet?
– Jag försöker hålla i gång genom att löpa, cykla och simma.
Wärtsilä
Finländskt företag grundat år 1834.
Levererar i dag tekniska lösningar och service för marin- och energisektorn.
Dotterbolaget Wärtsilä Finland Oy sysselsätter cirka 3 700 personer i Vasa, Åbo och Helsingfors.
Vasa är den största enheten, med omkring 3 000 anställda.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.