Förflytta dig till innehållet

Vuxna med diabetesrisk får motionsrådgivning i Egentliga Finland

Arkiv/Sofia Westerholm
konditionssal
Varha erbjuder motions- och livsstilsrådgivning till vuxna med diabetesrisk.

– Under hösten deltar 150 av Varhas kunder i pilotprojektet. Fler kommuner medverkar från början av 2025. Målet är att ge livsstilshandledning och motionsrådgivning i hela Egentliga Finland i början av 2026 genom samarbete mellan Varha och kommunerna, säger Merja Männikkö, sakkunnig inom främjande av välfärd och hälsa på Varha.

Varhas kunder i prediabetesskedet erbjuds livsstilshandledning och motionsrådgivning för att de ska ändra sina levnadsvanor. Kunden hänvisas till pilotförsöket via en läkar- eller skötarmottagning. Flera olika verksamhetsmodeller används.

Om kundens motivation för att ändra sina levnadsvanor är hög hänvisas hen till den digitala vårdvägen. Där får kunden handledning och rådgivning som stöd för sina levnadsvanor.

Om kunden inte har några egentliga hälsoproblem men behöver råd om ökad rörlighet, hänvisas kunden från Varha till motionsrådgivningen i sin egen kommun.

Om kunden har hälsoproblem som försvårar upprätthållandet av goda levnadsvanor hänvisas kunden till en hälsovårdarmottagning inom Varha för att få livsstilshandledning.

På hälsovårdarens mottagning görs en inledande kartläggning samt nödvändiga inledande mätningar, varefter man utreder om levnadsvanorna kan förbättras i fråga om motion eller näringsintag. Vid behov besöker kunden också en fysioterapeut.

Rörelse hjälper

Undersökningar visar att mer än hälften av finländarnas sjukdomar är livsstilsrelaterade. En stor del av kunderna får betydande hälsofördelar enbart genom att röra på sig mera.

En motsvarande verksamhetsmodell mellan hälso- och sjukvården och motionsrådgivningen har redan tidigare funnits i Egentliga Finland, men verksamheten har varit splittrad.

Alla kommuner i Egentliga Finland erbjuder inte heller motionsrådgivning. Varha stöder kommunerna i inledandet av motionsrådgivningen genom att erbjuda en medarbetare som planerar verksamheten och servicehandledningen.

– Kommunerna har visat stort intresse för att ordna motionsrådgivning. De små kommunerna kommer dessutom att förena sina krafter för att anställa en gemensam motionsrådgivare, säger Männikkö.

Kan spara miljon

Livsstilshandledningen ingår i ett mer omfattande utvecklingsarbete inom Varha för att främja välfärd och hälsa, som genom förebyggande arbete siktar på att minska behovet av social- och hälsovårdstjänster.

Verksamhetsmodellen för livsstilshandledning har potential att uppnå en inbesparing på 0,8–1,8 miljoner euro på årsnivå i direkta vårdkostnader, om insjuknande i diabetes kan undvikas hos kunder som styrs till servicen. Pilotförsöket genomförs med hjälp av finansiering från Europeiska unionen som en del av Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter