Vresrosor bekämpas med "Ghostbuster"-apparat i Pargas — växterna klarar inte det 100-gradiga vattnet


Vresrosorna får ge sig då Kimmo Kärki sprutar 100 grader hett vatten på dem. Foto: Anja Kuusisto
Melodin till Ghostbusters – filmen från 1984 – ringer i öronen när Kimmo Kärki kör igång maskinen ”Eco Weed Killer” och går till attack.
Han står intill en cykelväg vid skolcentrum i Pargas och det han attackerar är vresrosor.
Det är inte Pargas stad som har ringt och kallat på honom, men välkommen är han och vikarierande stadsträdgårdsmästare Daniel Falck tar emot.
I bästa Ghostbuster-stil bildas det också en skara med ögonpar som följer Kärkis arbete.
De ser hur vatten fylls i den 300 liter stor tanken som hör till ogräsdödaren, de ser honom rulla ut vattenslangen, vilket munstycke han väljer och hur han börjar spruta vatten.
Upprepad behandling med 100 grader varmt vatten tar livet av växten
– Förklaringen till att det här lyckas är att det är 100 grader hett vatten och det klarar växterna inte av, säger Susanna Lehtojärvi från företaget Smartbutlers.
Den som vill testa en förenklad miniatyrversion kan hälla vattenkokarens vatten rakt mot ett ogräs rötter. Växten vissnar och efter upprepad behandling har också rötterna gett upp.
Det här är förstås en förenklad förklaring. Att ta fram apparaturen har varit en lång produktutveckling där två yrkeshögskolor (Häme- och Savo-) och ett företag har samarbetat.

Så ser maskinen ut och den har en 300 liters vattentank. Foto: Anja Kuusisto
Apparaten säljs redan utomlands
Resultatet är ”Eco Weed Killer” som redan har lyckats få in foten på den kommersiella marknaden i Schweiz och Tyskland, förutom Finland.
– Hittills har vi inte återförsäljare i Egentliga Finland och därför kör vi nu runt och demonstrerar hur apparaten fungerar.
Den apparat som Kärki visar i Pargas kostar drygt 20 000 euro. I produktutvecklingsfasen finns också en mindre ogräsdödare, men den finns inte ännu på marknaden. I den kan man tanka 30 liter vatten i taget.
Försäljarna tror starkt på att innovationen kommer att hitta sina kunder, ogräset och de invasiva arterna ska bort med ekologiskt hållbara metoder – såsom det heta vattnet är.
Pro Agria-projekt som berättar om invasiva arter möter mothugg, folk gillar lupiner och vresrosor
Men var än projektanställda Katri Salminen står och talar om kampen mot vresrosor och andra invasiva arter möts hon av mothugg.
– Folk verkar ha två favoritväxter just nu, lupiner och vresrosor. Det här är vad jag möter då jag berättar om att de sedan juni är olagliga och bekämpningen av dem och alla andra invasiva arter borde tas på allvar, säger Salminen.
Hon jobbar för ett Leaderprojekt inom en Pro Agria-ansluten förening för jordbrukskvinnor. Hennes kontor finns i Åbo, arbetsfältet i hela Egentliga Finland.
I torsdags kom hon till Pargas för att bekanta sig med den nya metoden i bekämpningen av vresrosor.
– Jag föreläser om artbekämpning på många mässor och tillställningar. Då kan den här metoden kan vara ytterligare en att nämna, vid sidan om att slå med lie, gräva upp och annan mekanisk bekämpning. Som en allra sista åtgärd brukar jag nämna kemisk bekämpning.
Pargas kanske testar en apparat för en försöksperiod nästa sommar
Om Pargas stad alls överväger att skaffa sig apparaturen som demonstreras vet inte Daniel Falck ännu.
Han säger att staden ska följa méd hur de buskar reagerar som nu besprutades, och eventuellt testar man apparaten under en försöksperiod nästa sommar.

Vresrosor på annat håll. De här buskarna hade Kimmo Kärki besprutat med hett vatten cirka en vecka tidigare. Han tog sedan den här bilden och upprepade behandlingen.
Kimitoön avvaktar ännu
På Kimitoön har man ännu inte skridit till åtgärder mot vresrosen. Fastighets- och infrachef Jonas Pomren säger att saken är under planering.
Åbo tar i tu med vresrosor nästa sommar
För Åbo stad är inte vresrosorna ett så stort bekymmer för staden har inte så mycket av dem på stadens mark.
– Genast när bestämmelserna kom i juni, om att vresrosor och andra invasiva arter ska bekämpas, gick vi igenom våra register för hur det ser ut på olika håll i staden. Vi har stadens allmänna områden rätt bra kartlagda, säger Mari Helin, chef för den enhet i Åbo som sköter grönområden.
– Visst finns vresrosor hos oss också, men inte i någon större utsträckning. Så nu gör vi upp planer för hur vi bekämpar dem, och själva jobbet börjar nästa sommar.
– Vi har också testat olika metoder i bekämpningen av invasiva arter, även besprutning med vatten, men de apparater som nu visades i Pargas har vi inte provat. Till exempel nära Aura å har vi försökt med saltvattenlösningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.