Vrakplundrare har stulit värdefulla föremål från Borstövraket – nu skärps övervakningen

På 40 meters djup om söder om Borstö ligger vraket av ett holländskt lastfartyg som förliste i mitten av 1700-talet.
Vraket som går under namnet Borstö 1 hittades i mitten av 1950-talet och vid de första dykningarna 10 år senare bärgades flera värdefulla föremål så som fickur av guld och silver. Sedan dess har Museiverket gjort flera dykningar i vraket och inventerat den värdefulla lasten.
Vraket är idag skyddat enligt fornminneslagen och det är förbjudet att dyka i närheten av vraket.
Delar av skelett hittades i akterrhytten
Det har inte hindrat vrakplundrare att söka efter kvarvarande skatter. Bland annat har man brutit upp en sjömanskista och stulit föremål därifrån och själva vraket har också fått skador.
Nu har Museiverket tillsammans med gränsbevakningen och Marinarkeologiska sällskapet gjort nya dykningar för att bärga det som finns kvar.
Man har bland annat räddat ett par glasögon, tre hela vinflaskor, ammunition, kärl och kritpipor.

I akterhytten hittades resterna av ett skelett som misstänks ha varit täckt av bottensediment före vrakplundrarna rotade runt i hytten. Fyra personer och en hund omkom då fartyget sjönk.
De föremål som har bärgats ska undersökas och konserveras för att senare bevaras i Finlands nationalmuseums samlingar, skriver Museiverket i ett pressmeddelande. Specialforskare Riikka Alvik beskriver vraket som unikt.

Att vrakplundrarna har förstört delar av vraket och stulit en del av den värdefulla lasten är ett svårt bakslag för den marinarkeologiska forskningen, säger hon.
Övervakningen skärps
Marinarkeologiska sällskapet ska nu göra en 3D-modell av vraket för att man ska få en bättre bild av fartyget och dess historia.
För att undvika att obehöriga dykare tar sig ner till vraket skärps övervakningen. Gränsbevakningen ska bland annat med teknisk övervakning och ökad patrullering i området hålla obehöriga borta från vraket.
Några detaljer om hur övervakningen ska ha gått till vill Alvik inte avslöja.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.