VR: Knapphändig info och strejken ledde till trafikstoppet – ”bör utredas av en opartisk aktör”

Informationen om en misstänkt rälsskada hade anmälts i lokförarnas körsystem redan fredagen den 9 februari, men togs bort strax innan skadan lokaliserades på måndagen. Enligt VR försvann denna uppgift från körsystemet ”av någon anledning”.
Efter förra veckans omfattande avbrott i tågtrafiken har VR i ett pressutskick svarat på frågor som Kommunikationsministeriet ställde efter det riksomfattande stoppet.
LÄS OCKSÅ
Första misstanken uppkom redan på fredagen
Uppgiften om en misstänkt skada på järnvägen hade anmälts i körsystemet på fredagen den 9 februari klockan 12.30, då lokföraren på ett fjärrtåg meddelat trafikledningen om en smäll då tåget kört på banan.
Ändå syntes uppgiften om en möjlig skada i systemet först på natten till lördagen klockan 00.53, och den försvann helt och hållet på måndagseftermiddagen. Någon orsak till detta anges inte, utan VR skriver i sin rapport att anmälan försvunnit ”av någon anledning”.
Strejken drog ut på kontrollerna
Det faktum att en stor del av tågpersonalen och anställda som arbetar med underhållet strejkade under måndagen gjorde att granskningen av skadorna dröjde.
VR:s operationscentral informerade Fintraffics trafikledning om hjulskador redan på söndag kväll, då man vid en rutinkontroll i depån Helsingfors upptäckt ovanliga hack i tåghjulen, och Trafikledsverket underrättades om skadorna på måndagsmorgonen.
VR:s krisgrupp samlades på måndagskvällen och då beslöt man att avbryta all fjärrtrafik följande dag av säkerhetsskäl.
I det här skedet kände man inte ännu till var rälsskadan fanns, men man var medveten om att det observerats hjulskador på en stor del av passagerartågen.
Beslutet om att stoppa tågen fattades på basis av den information man hade just då. Riskbedömningar och rekommendationer från Traficom spelade också in, klargör VR i sitt utlåtande.
Spårtrafiken i huvudstadsregionen och VR:s egna närtåg fortsatte ändå köras, eftersom man misstänkte att rälsskadan fanns någonstans på Savolaxbanan, norr om huvudstadsregionen. Några skador hade inte heller observerats på närtågen.
Stor del av tågen fick skador
Natten till tisdagen klockan 01.53 meddelade Fintraffics trafikledning att man hittat rälsskadan i närheten av Kouvola. Därefter blev det klart att cirka 70 procent av alla fjärrtåg och cirka 30 procent av närtågen hade kört på sagda banavsnitt.
På tisdagen hade Trafikledsverket reparerat rälsskadan i sådant skick att tågen kunde köras på banavsnittet i en lägre hastighet. Tågtrafiken återgick stegvis tillbaka mot det normala under veckan, allt efter att de uppstådda hjulskadorna kunde kontrolleras och åtgärdas på varje tåg.
Grundorsaken till skadan på rälsen är fortfarande okänd, och i utlåtandet påtalar VR att en opartisk och neutral aktör borde utreda händelsen för att undvika liknande incidenter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.