von Wrights svartmålning av Åbo Akademi upprör tf rektor: Vi kan inte låta det stå oemotsagt

Insinuationerna och anklagelserna mot Åbo Akademi är både giftiga och många i den stort uppslagna intervju med Moira von Wright som publicerades i Hufvudstadsbladet i lördags.
I vad som sägs vara Moira von Wrights ”enda stora intervju” efter avskedet från Åbo Akademi frammanas en bild av ÅA som ett — på vissa områden — snarast provinsiellt och amatörmässigt skött universitet.
ÅU träffar Mikael Lindfelt, tillförordnad rektor, som vill bemöta en del av Moira von Wrights uttalanden emot Åbo Akademi.
Upprörande insinuationer
Lindfelt säger att han inte delar Moira von Wrights bild av akademin.
— Det är upprörande att mötas av insinuationer av det slag som von Wright kommer med. Det är självklart att en organisation i Åbo Akademis storlek, med en totalomsättning på 100 miljoner euro, sköts lagenligt och professionellt. Alla våra handlingar är offentliga, revisionen sköts av externa revisionsbyråer, vi granskas och auditeras.
Lindfelt säger att Moira von Wright från allra första början upplevde ett starkt behov av att förändra och ”söka tydlighet” i vissa processer vid akademin. Själv beskriver Moira von Wright det i HBL-intervjun bland annat så här: ”Det krävdes en omfattande upprustning av den interna styrningen och kontrollen av administrationen”.
Du har varit en del av ÅA-ledningen i flera år, dekanus sedan 2017 och prorektor sedan 2019. Har ÅA:s administration inte har fungerat som den borde vad gäller intern styrning och kontroll?
— Att Moira von Wright upplevde ett stort förändringsbehov betyder inte att ÅA inte fungerade förrän hon kom. Våra processer har utvecklats både före henne och kommer att utvecklas efter henne.
I intervjun anklagar von Wright vidare akademin för att slarva med redovisningen av hur penningmedel används och säger: ”Om man går in i en period med svår ekonomi måste man veta under vilka förutsättningar man arbetar och vart pengarna går. Jag ville veta varifrån pengarna kom och hur användningen redogjordes. På den här punkten fanns det inte en tradition kan man säga.”
Har hon fog för detta?
— Det här är en allvarlig insinuation som vi reagerar mycket kraftigt på. En hård anklagelse som vi inte kan låta stå oemotsagd. Svaret är att våra processer är byggda för att kunna kontrolleras och för att uppmärksamma oegentligheter. Vad gäller intervjuns påståenden om slarv med donationspengar kan jag garantera att vi kan redovisa för användningen av varenda cent. Detta har jag kontrollerat senast idag med vår ekonomidirektör. Vi har en tydlig process kring hur man ansöker om pengar ur donationsmedlen och hur beslut fattas. Här finns inga som helst oklarheter.
Vinnare och förlorare
von Wright säger vidare i HBL: ”Nu efteråt sägs det om mig att jag fick pappren i skick. Men det handlade om att skapa en praxis som följer den ordning man kommer överens om. Styrelsen var helt med på det här. Men alla i organisationen var inte med. Alltid när vi gör en förändring finns det någon som vinner och någon som förlorar.”
Har du uppfattat de senaste två åren av Moira von Wrights ledarskap så här, att det uppkommit vinnare och förlorare vid ÅA?
— Det är en mycket speciell bild att måla upp. Då utgår man ifrån att allt handlar om ett maktspel. Själv vill jag på intet sätt se på akademins personal och studerande som vinnare eller förlorare.
Vad gäller vinnare och förlorare kommer Moira von Wright i intervjun ut med både uttalade och outtalade antydningar kring akademins förra förvaltningsdirektör Ulla Achrén. I HBL säger von Wright: ”titta på vem som förlorade i och med den nya ledningsinstruktionen. Innan den nya universitetslagen trädde i kraft hade förvaltningsdirektören väldigt stor makt.”
Den nya universitetslagen trädde i kraft år 2010. Ulla Achrén var förvaltningsdirektör åren 2010-2020, under tre rektorer (Jorma Mattinen 2006-14, Mikko Hupa 2014-19 och von Wright 2019-20).
Åbo Akademis ledningsinstruktion, som är en universitetsinternt verktyg för tillämpningen av universitetslagen, har enligt Lindfelt förnyats tre gånger sedan år 2010. Den senaste förändringen gjordes på initiativ av Moira von Wright och trädde i kraft vintern 2020, ett drygt halvår efter att von Wright tillträtt som rektor.
Uppenbarligen anser von Wright att förvaltningsdirektören förlorade i makt först efter att hon gjorde om ledningsinstruktionen. Är det riktigt?
— von Wright renodlade lagparagraferna i ”sin” version av ledningsinstruktionen. Så ja, man kan säga att förvaltningsdirektören förlorade makt, i full enlighet med en rimlig tolkning av universitetslagen, i den nyaste ledningsinstruktionen.
ÅU har bett Ulla Achrén om kommentarer, men hon avböjer.
ÅA-SFP-kopplingen finns
Ulla Achrén är också en av huvudpersonerna då Moira von Wright rannsakar akademin för en stark koppling till Svenska folkpartiet: ”När jag kom hade jag inte förstått den starka bindningen mellan akademin och partiet.”
Uppfattar du, med långt perspektiv på verksamheten vid ÅA, att det finns en ohälsosam koppling mellan ÅA och SFP?
— Nej. SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff svarade redan utmärkt på den frågan i en intervju i lördags. Jag kan tillägga att ÅA i alla beslutsprocesser är en autonom aktör i förhållande till alla partier, säger Lindfelt.
Enligt Guseff (åu.fi 20.11) är det självklart att det i finlandssvenska organisationer finns många som är aktiva i Svenska folkpartiet.
– Vi vet att 70–75 procent av finlandssvenskarna röstar på SFP. Samtidigt är Åbo Akademi det finlandssvenska universitetet. Då blir det rätt logiskt att det finns många som har kopplingar till partiet, sa Guseff i intervjun som webbpublicerades i lördags.
Mikael Lindfelt säger att ÅA inte kan styra över hur anställda eller studerande aktiverar sig politiskt.
— Det är en icke-fråga hos oss.
Är ÅA ett ankdammsuniversitet?
Till de kraftigaste slängarna mot sin forna arbetsgivare som von Wright kommer med i HBL hör antydningar om att man vid Åbo Akademi får sina positioner till följd av personliga kontakter och inte till följd av sina meriter.
Är Åbo Akademi alltså ett ankdamms-universitet där tjänster besätts till följd av rätta kontakter?
— Vi skulle inte vara ett universitet om det vore så. Vi är bundna av lagstiftning och kollektivavtal och vedertagen vetenskaplig praxis. Vi är transparenta med processer, regler och har tydliga principer. Ett talande exempel är att ÅA är ett av landets mest internationaliserade universitet: av 647 personer i den undervisande och forskande personalen är 155 utlandsfödda, det vill säga 24 procent. Det är en hög siffra i vilket universitet som helst. Vi är öppna i våra processer och rekryterar de bästa krafter vi får.
Personligt försök till förklaringar
Mikael Lindfelt tolkar Moira von Wrights utspel mot Åbo Akademi som ett personligt försök till förklaringar.
— Hon söker förklaringar till varför det blev som det blev. Jag har inte samma bild. Tittar man dessutom på hur styrelsen motiverade sitt beslut och den bild som Moira von Wright nu målar upp i offentligheten, så har de väldigt liten kontaktyta med varandra.
Kanske tf rektor Mikael Lindfelt, tidigare docent i etik och ordförande för forskningsetiska nämnden, också kan svara på följande fråga? Hur är det möjligt att en professor och tillika handledare för en doktorand och en diplomarbetare får Gaddpriset ett halvår efter att en utredning om forskningsfusk avslutats där doktorandens doktors- och licentiatavhandling konstaterats vara grovt plagiat av diplomarbetet? I samma utredning konstaterades även att professorn publicerat två identiska vetenskapliga artiklar utan referenser.
Kanske ”etikexpert” Mikael kan redogöra för hur man resonerade när motiveringen till priset löd: ”Pristagarna har valts bland annat utgående från deras handledning av doktorander, antalet egna publikationer, erhållna externa forskningsmedel och andra meriter som varit till fördel för forskarsamfundet.”
https://www.abo.fi/nyheter/marko-joas-och-tapio-salmi-far-erkannande-for-framgangsrik-forskning/
Otroligt att det benämns ”arbetsolycka” när en handledare lyckas med konststycket att publicera tre identiska avhandlingar och två artiklar, men kanske är det så att en olycka aldrig kommer ensam.
https://svenska.yle.fi/a/7-948734
Enligt mig luktar det hyckleri på allra högsta nivå inom ÅA alternativt att minnet är förvånansvärt kort.
Då jag jobbade vid ÅA i projekt med olika finansiering var det minsann noggrann nästan överdriven redovisning av varje euro. Vi tillsättning av jobb tex. sekreterare och lärare var det enbart meriter som gällde. Vi hade oftast ingen aning om sökandens politiska åsiktar. Åsikter fanns bland oss synnerligen olika.
En chef som efter att ha blivit avsatt debatterar sitt eget avsked i offentligheten var aldrig en riktig chef. Chefer blir tillsatta och avsatta hela tiden, både på vettiga och ovettiga grunder. Så är det bara. Att skapa drama är att inte vara chefsduglig.
Därför finns det heller ingen orsak för organisationen i fråga att bli upprörd eller försvara sig. Bättre att låta inläggen stå för sig själva.
Kommentar till Mikael Lindfors och ÅU
Genom att en anonym grupp inom Åbo akademi med benäget bistånd av ÅU en längre tid har hängett sig åt att svartmåla den nu avsatta rektor Moira von Wright borde det inte väcka någon upprördhet att hon får möjlighet att i Huvudstadsbladet försvara sig och deklarera sin ståndpunkt i denna olustiga process. Tvärtom torde varje etiskt tänkande människa som inte har en egen smutstvätt i detta händelseförlopp anse att hennes genmäle är både viktigt och rättvist.