von Wright i HBL: Kopplingarna mellan ÅA och SFP kom som en överraskning

I en stor intervju med HBL talar ÅA:s uppsagda rektor Moira von Wright ut om jävsanklagelserna mot henne och kritiken hon fått utstå.
Bland annat säger hon i den öppenhjärtiga intervjun att hon med den nya universitetslagen som ledstjärna ville tydliggöra de ekonomiska processerna. Hon ville veta varifrån pengarna kom och hur man redogjorde för användningen av dem, men att det inte fanns någon praxis för just den biten. Alla i organisationen var inte med på noterna på den punkten.
Kopplingarna mellan universitet och parti överraskade
De starka kopplingarna mellan ÅA och SFP nämner hon också att kom som en överraskning för henne.
Åbo Akademis tidigare förvaltningsdirektör Ulla Achrén, som gick i pension från den tjänsten i början av året nämns i intervjun som en person som inte uppskattade von Wrights ändringsförslag. Achrén var bland annat den första kvinnliga partisekreteraren för Svenska Folkpartiet under åren 2005–2010, innan hon blev förvaltningsdirektör vid ÅA.
Achrén efterträddes av Heidi Backman från och med den 1 februari som direktör för universitetsservice med en aningen annorlunda tjänstebeskrivning. Den här förändringen gick hand i hand med anpassningen till den nya universitetslagen.
von Wright säger i intervjun att det kändes som att hon kom till en mycket komplex organisation där universitetets idé inte var den bärande tanken då hon blickar tillbaka på tiden som rektor vid ÅA.
Står fast vid sina åsikter
Hon säger också att hon står fast vid sina åsikter om vad som måste göras vid ÅA.
Utbildningarna måste framöver attrahera fler studenter och man ska erbjuda utbildningar som är relevanta för ambitiösa, unga människor.
– Det är också viktigt att se till att det finns karriärvägar så att Åbo Akademi inte blir en slutstation utan en levande del av ett större nätverk av universitet. Jag vet att förra rektorn hade vissa ambitioner här och jag har försökt bredda den ambitionen, säger von Wright till HBL.
Jävsanklagelserna handlar om relation
Jävsanklagelserna i internrevisionen som ledde till uppsägningen hänger ihop med von Wrights relation till en professor vid Åbo Akademi. Hon nekar till att hon som rektor skulle ha gett honom några favörer.
De svärtade raderna i internrevisionen handlar om just det. I intervjun berättar hon om en personlig tragedi, då hennes yngsta son dog kort efter att hon tillträtt som rektor. Relationen till professorn fick sin början i samband med sorgearbetet.
Som en kort kommentar om kreditkorten så gällde motståndet aldrig redovisningen. Det är naturligtvis en självklarhet att redovisa användningen av offentliga medel. Granskningen av kreditkortsanvändningen ingår även i den externa revisionen.
Den förändring som infördes ledde till att kreditkortet blev personligt och därmed lägger alla ut egna medel som vi i efterskott fakturerar universitetet.
Det finns alltid ett gott urval av olika glasögon för en utsedd
ansvarig utredare. Det är i allmänhet bara att välja de bästa…
Intressant. Nu uppstår frågan, hur många i ÅA-kollegiet har haft problem med redovisningen av kreditkort eller finansiering? Den akademiska friheten gäller väl inte oredovisad användningen av kreditkort eller användningen av beviljad finansiering? Motsatta sig kollegiet i själva verket nya krav och striktare uppföljning av penninganvändningen inom ÅA.
Intressant att den interna revisorn tagit ställning till rektors i högsta grad privata relation men inte till bristfälligt redovisad kreditkortsanvändning bland de anställda. Är den interna revisorn mogen sin uppgift? Eller kanske handlar det om ett beställningsarbete?
”Ingen rök utan eld”…..