Förflytta dig till innehållet

von Knorring fick igenom historisk korrigering av sitt kön

Tanja von Knorring är aktiv inom båda finländska och europeiska transkretsar. Foto: Privat


För första gången i Finland har en person kunnat korrigera sitt juridiska kön utan steriliseringsbevis. Tanja von Knorrings kön är juridiskt kvinna sedan i måndags.

Finland har länge kritiserats för sin translagstiftning som kräver att en person ska vara steril för att kunna korrigera sitt juridiska kön.
Nu ser det ut som att den finländska lagstiftningen strider mot ett beslut som fattades i Europeiska människorättsdomstolen 2017. Domstolen dömde till fördel för den transperson som stämt Frankrike för krav på sterilisering för en könskorrigering. Kravet ansågs bryta mot artikel åtta i människorättskonventionen.
I domen kommer det fram att en medlemsstat inte kan ha sterilitet som krav för en juridisk könskorrigering. Domen är bindande för EU:s medlemsländer.

Passet matchade inte könet

Tanja von Knorring lämnade in sin en ansökan för juridisk korrigering av sitt kön den 16 december. Två dagar senare var den behandlad och godkänd.
— Jag reser väldigt mycket och det kan vara livsfarligt om jag har ett pass med fel kön.
För att ändra sitt juridiska kön ska en transperson ha genomgått ett år av utredningar och ett år av att ha levt i det upplevda könet. von Knorring fick sitt kön bekräftat efter cirka 14 månader.
— Det står inte i några lagar att man ska leva ett år i det upplevda könet. Det är påhittat inom de medicinska enheterna.
För att få igenom sin korrigering och därmed få ett pass med rätt könsbeteckning, förde von Knorring intensiva diskussioner med både Helsingfors universitetssjukhus, HUS och Tammerfors universitetssjukhus, Tays.
von Knorring hänvisade till fallet i Europeiska människorättsdomstolen och konstaterade att hon skulle bli tvungen att ta upp fallet med Justitieombudsmannen om hälsovårdsinstanserna inte kunde ge henne de dokument som krävs.

Lättare för framtida generationer

I dokumentet som von Knorring lämnade in till Magistraten står det att hon inte är steril, men att den hormonbehandling hon får, i slutändan sannolikt kommer att leda till sterilitet.
— Både biträdande överläkaren på Tays och överläkaren på HUS sa att de inte vet hur Magistraten kommer att behandla min korrigeringsansökan. Det är intressant att Magistraten sitter på en sådan makt, man frågar sig om de har en sådan kompetens.
von Knorrings ansökan gick igenom på två dagar och nu står det i hennes pass att hon är kvinna. Passet matchar alltså von Knorrings kvinnliga yttre.
Hon säger att det känns lite bittert att alltid behöva slåss för sin sak, men att det här ändå visar på att det finns en positiv inställning.
— Det här möjliggör en snabbare process för kommande generationer.
I regeringsprogrammet finns en skrivning om att lagen om steriliseringskrav för transpersoner kommer att ses över, dock kommer det endast att gälla myndiga personer.
— De unga lämnades utanför igen. 15-åringar får själva gå till Magistraten och byta sitt namn, men inte sitt kön, trots att det bara gäller en juridisk ändring utan några medicinska processer. Det vore också viktigt för transunga att tidigt kunna få hormonblockerare, säger von Knorring som också är aktiv inom transkretsarna i Finland och Europa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter