Vitsvanshjorten minskar på Kimitoön


Jakten på Kimitoön har varit lyckad. Bilden tagen i Mattböle i höstas. Foto: Emilia Örnmark
Också från Kimitoöns jaktvårdsförening anser man att jaktsäsongen varit lyckad.
— Gällande förekomsten av älg har vi i år konstaterat att det finns stora geografiska skillnader. Men vi har ändå fällt 86 procent av de 192 älgar vi hade licens på, säger Tomas Stenström, som är jaktvårdsföreningens verksamhetsledare.
Med antalet fällda vitsvanshjortar, 1 201, slår man även denna säsong ett nytt rekord mot fjolårets 1 084.
— På många platser har vitsvanshjorten minskat, så vi har lyckats med vår målsättning, säger Stenström, och tillägger att det fortfarande finns platser med mycket hjort.
På Kimitoön finns 29 jaktlag som jagar hjort.
Ungdomar efterlyses
Under jaktvårdsföreningens årsmöte konstaterades att man fortsättningsvis ska jobba på att få fler ungdomar med i verksamheten och så vill man påminna om att jaktvårdsföreningen är för alla medlemmar, inte enbart älg- och hjortjägare.
Nu är antalet medlemmar 731.
Eftersom man är så många framför Stenström sin önskan om att alla med jaktkort också skulle registrera sig i tjänsten Omariista.
Förutom att man genom den enkelt kan till exempel kan lämna meddelanden om byten och se hur många djur som rapporterats fällda inom den egna licensen, så är den ett bra verktyg för verksamhetsledaren att hålla kontakt med jägarna.
— I dag skickar jag nästan alla meddelanden via Omariista-tjänsten och då finns ju risken att det inte når alla, säger Stenström.
Inte bara hjortdjursjakt
Mest jobbar jaktvårdsföreningen med hjortdjursjakt, men det finns mycket annat inom jakten som inte syns.
Exempel på det här är viltvård i form av jakt på mårdhund och mink. Mårdhunden få man numera jaga året om.
En annan jaktform som minskar, och som det inte längre talas så mycket om, är enligt Stenström den gamla hederliga stövarjakten. Där är bytet hare eller räv.
— Stövarjakten begränsas dels av vargen, dels av att det finns för mycket hjort och rådjur, som hunden då lätt går på om den inte hittar hare, förklarar Stenström.
Vad händer med vargflocken?

Varg. ÅU-foto
Annat man i jaktsammanhang pratar om på Kimitoön är förstås vargen.
Eftersom alfahonan konstaterats påkörd och död är det oklart vad som nu händer med flocken på Kimitoön.
Mest sannolikt är ändå att det inte blir valpar på Kimitoön i år, men vad som händer med resten av flocken är ett frågetecken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.