Vitala funktioner rullar på hjul från Hangö – efter 133 år i familjen blir Manner amerikanskt

Hjul- och hjulprodukter tillverkade av Manner i Hangö kan man typiskt hitta om man tittar under utrustning och möbler på sjukhus och vårdanstalter eller till exempel under en serveringsmodul på en ABC-station.
Mannerin Konepaja grundades redan 1890 och har sedan 1930-talet tillverkat hjul på fabriken vid Långgatan. Sedan 1974 har Manner fokuserat enbart på hjulprodukter.
I ett dussin maskiner gjuts plastkomponenter fem dagar i veckan i tre skift. I varje maskin finns en gjutform som byts ut beroende på vilken komponent som ska produceras.
– Att designa formen och göra den effektiv kräver mycket kunskap, säger vd Jukka Immonen när han visar mig runt i fabriken.

Redan i våras informerades personalen om att man inlett en försäljningsprocess av verksamheten. För ett par veckor sedan blev det officiellt att den amerikanska koncernen Colson Group har köpt hjultillverkaren Manner.
– Det var en lång process, konstaterar Immonen.
Han vill inte spekulera i varför tiden nu var mogen att sälja det familjeföretaget som grundades redan 1890.
– Det var ett stort beslut för familjen Manner med tanke på företagets bakgrund och långa historia.
Tapio Manner som var styrelseordförande fram till försäljningen blev vd för företaget 1984 och har sedan dess efterträtts av Mikko Lietzen och nuvarande vd:n Jukka Immonen.
Kunskapscenter i Hangö
Fast Colson Group är en stor aktör i branschen har Manner inte direkt konkurrerat med dem tidigare.
– Vi har specialiserat oss på sjukhus- och rehabiliteringsutrustning. I det segmentet, och i Norden och Baltikum överlag, har Colsons närvaro varit ganska begränsad, säger Immonen.
Tanken är att man ska fokusera ännu mer på hjul- och hjulprodukter för sjukhus- och rehabiliteringsapparatur framöver.
– Vi kunde bli ett kunskapscenter inom det segmentet, åtminstone på europeisk nivå. Det innebär just att fokusera ännu mer på försäljning, marknadsföring, produktutveckling och produktion, säger Immonen.
– Vi har tidigare varit en ganska allmän spelare på den finska marknaden, med ett brett produktsortiment. På export har vi varit en mer nischad aktör. Vi kommer inte att minska vårt utbud i Finland utan kanske tvärtom bredda det med Colsons produkter. Men som tillverkare kommer vi att specialisera oss mer.
Som det ser ut nu kommer med andra ord Manner att bestå som ett eget varumärke, åtminstone för produkterna inom sjukvård och rehabilitering.

Immonen säger att det förestående ägarbytet väckte en del diskussion bland de anställda i april.
– Många har jobbat här i decennier och det är en stor sak att få en ny ägare. Men jag tror att man tyckte att det var ganska positivt att processen var klar och att vi hade fått en ny ägare med bredare ägarstruktur när vi sedan gav beskedet i slutet av januari.
Kan man tolka Colsons signaler som löften om att produktionen blir kvar i Hangö?
– Åtminstone har man ingått ett långvarigt hyresavtal med fastighetsägaren. Vi har också visat vår investeringsplan och fått signaler om att kapaciteten borde utökas.
Colson har försäljningsorganisationer i flera europeiska länder men småskalig produktion bara i Tyskland och Nederländerna.
– Därför har koncernen letat efter en produktionsort i Europa. Vi blir deras största fabrik här.
46 anställda
Manner har i dag 46 anställda, 17 på kontoret och 29 i produktionen.
På sistone har Manner rekryterat både tjänstemän och produktionsarbetare. Bristen på kunnig arbetskraft har märkts av även hos dem.
– Det finns inte massor av kandidater att välja mellan.
Men det kan hända att man rekryteringen underlättar då Manner är en del av Colson Group.
– Att höra till en stor global aktör ger helt andra möjligheter till personlig karriärmässig utveckling. Europa har inte varit Colsons huvudmarknad så det finns mycket potential att växa för oss.
En fördel med de bredare axlar som den nya ägaren medför för Manner som fabrik är att man kan jobba smalare.
– Vi kan fokusera. För några år sedan gjorde vi en strategiförändring där vi valde att fokusera på plastprodukter. Men en sådan förändring tar längre att implementera i ett litet företag. Med en bredare kundbas är det lättare att implementera strategin direkt. Och det vill Colson att vi ska göra.
Vår relation med Colson är bara två veckor gammal. Men hittills har det fungerat helt okej. Som i alla förhållanden måste man hitta sin position.
Jukka Immonen, vd
Representanter för Colson Group har varit i Hangö i ett par repriser. Manner har granskats genom en så kallad ”due diligence”, det vill säga en företagsbesiktning.
– Det har varit en djupgående process där man gått igenom bland annat vår produktion, våra produkter, vår försäljning, våra finanser och vår juridik. Vi har klarat oss bra. Personalen förtjänar ett tack som har gett en bra bild av oss i processen, säger Immonen.
Immonens nya chef sitter i Frankrike.
– Vår relation med Colson är bara två veckor gammal. Men hittills har det fungerat helt okej. Som i alla förhållanden måste man hitta sin position.
”Den bästa lösningen för fabriken, produkterna och för Hangö”
Att sälja ett familjeföretag med 133 år på nacken är ingen liten sak. Men det är ett beslut Tapio Manner, hans bröder och övriga delägare i Mannerin Konepaja i Hangö varit tvungna att ta.
– Det har varit en lång process. Själv har jag varit borta från den operativa verksamheten i fem år. Under den tiden har vi funderat på hur Manners verksamhet ska fortsätta.

Manner säger att man gick igenom olika alternativ och kom fram till att den bästa lösningen är att hitta en ny ägare med lite bredare axlar.
– Eftersom företaget inte kunde fortsätta inom familjen var det här är den bästa lösningen för fabriken, för produkterna och för Hangö, säger Manner.
Fanns det andra alternativ?
– Säkert men det är onödigt att spekulera kring det. Vi ska ge alla möjligheter för nuvarande ledning och ägare att utveckla verksamheten.
Viktigt att varumärket består
Varumärket Manner består.
– Det är viktigt för personalen och Hangöborna. Om brandet Manner hade försvunnit direkt skulle det ha gett fel signaler – det hade blivit oklart om man köper marknad eller någonting annat.
Köparen Colson Group har ingen egen tillverkning av plasthjul i segmenten hälsovård, rehabilitering och matdistribution.
– De vill föra ut våra produkter till de stora marknaderna. Manner har redan exporterat 70 procent men troligtvis kommer exporten att växa, säger Tapio Manner.
För familjeföretaget har det varit viktigt att ha egen produktutveckling och egna produkter.
– Och vi har lyckats bra med det. Därför är världens största hjultillverkare intresserad av oss. Tanken är att Colson ska ha egen produktion i Europa och kunna sälja sina egna produkter via Manner till Skandinavien.
Tog initiativet
Enligt Tapio Manner har en försäljning av företaget funnits med som alternativ en tid men att det här var första gången man gjort ett allvarligt försök, som nu alltså lyckades.
När man gick in för en försäljning listade man olika kandidater.
– Vi visste att Colson hade köpt andra bolag i bland annat tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Dessutom var vi bekanta med killarna sedan tidigare. Vi hade träffat dem i föreningen för europeiska tillverkare. Så vi var aktiva men samtidigt var motparten det också.
Känns det vemodigt att sälja ett så långvarigt familjeföretag?
– Vi är fortfarande fastighetsägare på fabriken och försöker utveckla den sidan. Så vi jobbar ihop oberoende. Vi separerar inte helt. Men det är klart att 40 år på ditt eget företag eller som anställd någonstans är en lång tid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.