Förflytta dig till innehållet

Visst går det att skida i Pargas också på sportlovet

skidare i spåret

Piffenjuniorer spurtar loss i backen upp mot Sydmovägen under spotlovet. Foto: Mikael Heinrichs


En grupp juniorer i varierande ålder drar spurtövningar i den lilla backen i bortre ändan av det cirka 800 meter långa skidspåret under torsdagsförmiddagen. Det är Wilma Westerlund som leder träningspasset och ett tiotal deltar.
– Litet trångt kan det bli ibland, men så länge som alla har koll på vad de gör går allt riktigt bra, säger hon.
tre skidjuniorer

Linus Korin (t.v.), Vincent Ducander och Benjamin Virta tog vara på chansen att träna också under sportlovet i Finby. Foto: Mikael Heinrichs


Tre av juniorerna som tagit tillfället i akt är Linus KorinVincent Ducander och Benjamin Virta.
– Förutom träningarna är vi här så mycket som möjligt också på fritiden. Det är jättefint att det går att skida i hemknutarna. Vi hoppas det går att skida ännu länge här, säger killarna med en mun.

Täcker in före regnet

Senare i kväll kommer man igen en gång att täcka in spåren med specialpapper för att skydda snön mot det utlovade regnet som enligt prognoserna kommer att börja natten till fredag och pågå åtminstone till lördag kväll.
– Visst är det ju ganska häftigt att vi kan hålla skidspåret öppet i Pargas trots de rådande förhållandena. Det är många frivilliginsatser, sparad snö och snö från ishallen som gjort det möjligt, säger träningschef Niklas Westerlund från Pargas IF:s skidsektion.
– Då jag åkt runt i landet på tävlingar är det väldigt mycket bar mark överallt och många skidtävlingar som inhiberats eller flyttats. Bland annat har FSSM 6–8 mars flyttats från Kronoby till Lappfors i Pedersöre på grund av snöbrist, berättar Niklas Westerlund.

Drygt två månader av snö

Men i Pargas har man till och med under två tisdagar kunnat hålla skidskola för de allra minsta vid sidan om de vanliga träningspassen. Allmänheten har också haft möjlighet att skida i Finby allt sedan spåren kördes upp första gången för drygt två månader sedan.

skidare i spåret

Istäcket längst under skyddar den snö som körs från till exempel ishallen mot värmen nerifrån. Foto: Mikael Heinrichs


– Utan den sparade snön och frivilliga hade det inte varit möjligt. Varje gång temperaturen tillåtit det har vi dessutom skjutit mera snö och planskötarna hämtar regelbundet mera snö från ishallen. Då man sett att både juniorer och barnfamiljer faktiskt tagit vara på chansen att skida känns allt jobb man lagt ner också värt mödan, säger Niklas Westerlund.
En som haft en stor roll i att hålla skidspåret i skick är Bengt Westerlund, mångårig aktiv inom skidsektionen. Hans namn hittas oftast på både snökanonvaktlistorna då det är möjligt att tillverka konstsnö och då spåren ska täckas in eller köras upp med pistmaskinen.
Men någon ny sparsnö blir det knappast till hösten, det skulle kräva ett par veckors köldknäpp i mars. Men skidfolket hoppas istället på en kall förvinter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter