Förflytta dig till innehållet

Virusmutationer i hela landet – hälsomyndigheterna: Utvecklingen är oroväckande

Jussi Toivanen/Statsrådets kansli
Situationen i många europeiska länder ser ut att försämras igen efter en tid med sjunkande antal nya coronafall. Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet betonade på torsdagen att man vill förhindra samma utveckling i Finland.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd varvade de goda nyheterna med de dåliga under torsdagens lägesrapport om coronaepidemin.

— De senaste två veckorna har vi sett en liten minskning i antalet nya fall, även i Nyland. Det visar att restriktionerna fungerar men det är ännu inte läge för att lätta på dem, sade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

De nuvarande rekommendationerna och restriktionerna, inklusive stängningen av restauranger, anges som orsak till att virusetinte sprids i samma takt som tidigare.

— Effekterna av begränsningarna syns med fördröjning och antalet nya smittfall är fortfarande alldeles för högt, över 4 000 nya fall per vecka. Risken för att läget snabbt försämras kvarstår, sade Salminen.

En positiv sak är att antalet smittfall som kan spåras till utlandet är lågt, liksom andelen inresande som vägrar coronatesta sig.

— Antalet inresande är för tillfället cirka 50 000 per vecka, vilket är 92 procent lägre än 2019. 2,0 procent av de som testas bekräftas smittade och av de här leder 1 procent till nya smittfall, sade Jari Keinänen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Brittiska virusvarianten i hela landet

Enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, finns muterade virusvarianter nu i så gott som hela landet.

40 procent av alla positiva coronatest sekvenseras. Inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt består upp till 70 procent av fynden av den brittiska virusvarianten och cirka 8 procent av den sydafrikanska varianten.

I resten av landet är fördelningen cirka 50 procent respektive cirka 5 procent.

— Utvecklingen är oroväckande. Erfarenheter från andra länder visar att de mer smittsamma varianterna i sinom tid blir dominerande, vilket kan få konsekvenser för sjukvården, sade Voipio-Pulkki.

Jussi Toivanen/Statsrådets kansli
Det är ännu för tidigt att säga om våra nuvarande restriktioner är tillräckliga för att åstadkomma en bestående eller snabb minskning av nya smittfall, konstaterade Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, och Mika Salminen, direktören vid Institutet för hälsa och välfärd. Foto: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

Behovet av sjukvård och intensivvård ökade märkbart i mars. Som mest behövde 64 coronapatienter intensivvård samtidigt.

— Under förra veckan minskade antalet intensivvårdspatienter en aning. Vårdperioderna har också blivit kortare och dödligheten har minskat. Det och att antalet nya smittfall minskat trots virusvarianterna är goda nyheter.

En milstolpe i vaccineringen

Under torsdagen meddelade Statsrådet att Finland passerat miljonstrecket i fråga om givna vaccindoser.

Även Salminen beskrev vaccinationsläget som utmärkt: drygt 19,2 procent av befolkningen över 16 år har fått minst en vaccindos, vilket placerar Finland på tredje plats inom EU.

På en fråga om vaccinationstakten blir långsammare i resten av landet om vaccin riktas till regioner där smittspridningen är värst svarade Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, att det beror på hur mycket vaccin som finns.

Enligt institutet väntas cirka 200 000 vaccindoser per vecka levereras under de kommande tre veckorna, och vaccinationstakten väntas öka mot sommaren.

Institutet räknar med att alla personer över 70 år kommer att vara vaccinerade i mitten av april. I mitten av maj borde alla som hör till en riskgrupp ha fått vaccin.

Jussi Toivanen/Statsrådets kansli
– Det är ännu inte sommar och därför är det viktigt att folk orkar vara försiktiga. Under sommarmånaderna brukar luftvägsinfektioner inte sprida sig i lika hög grad som under vinterhalvåret, sade Mika Salminen, direktören vid Institutet för hälsa och välfärd, på torsdagen. Foto: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

På frågan om det finns en risk för att regionalt riktade vaccineringar leder till en upplevelse av orättvisa på orter som får mindre vaccin, och om det kan leda till att invånare där slutar följa restriktionerna, svarade Salminen att det är viktigt att alla känner att de är en del av den gemensamma kampen.

— Om ett sådant beslut fattas är det myndigheternas och beslutsfattarnas uppgift att förklara varför. Det är viktigt att vad som uppfattas som rättvist beaktas. Samtidigt måste man ta i beaktande vad som är vettigt i fråga om hälsoprevention.

”Minska de sociala kontakterna”

På onsdagen sköt grundlagsutskottet ner lagförslaget om att begränsa rörelsefriheten i de värst drabbade regionerna. På torsdagen vidhöll Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet vikten av att begränsa de sociala kontakterna med fokus på privata sammankomster.

Efter det egna hushållet är det näst vanligaste sammanhanget där smittan sprids andra informella sammanhang, som fester och resor, även inom landet.

— De möjligheter till restriktioner som nu finns måste fortsätta utnyttjas. Det kan vara så att läget inte förbättras på en tid. Det räcker med att en person i ett sällskap, omedveten om att hen är smittad, sprider smittan till flera andra för att nya smittkedjor ska uppstå, sade Salminen.

Enligt Voipio-Pulkki är det krävande och exceptionellt att försöka begränsa finländarnas privatliv genom lagstiftning.

— Man ser tydligt att ju bättre folk följer restriktionerna, desto bättre blir läget. Inför april vill jag utöver de grundläggande säkerhetsåtgärderna betona ett par saker: Ordna inte och delta inte i privata fester, håll din karantän och ta vaccinet när din tur kommer. På det sättet bidrar du till bättre tider framöver för oss alla.

Jeanette Östman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter