Förflytta dig till innehållet

Viruset och valet – vem får rösta, vem vågar inte rösta

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Plötsligt dök frågan upp: Hur ska det bli med kommunalvalet för dem som är smittade eller i karantän, frivillig eller beordrad? Får de rösta och i så fall var eller hur?

Datumen för valet eller förhandsröstningen går inte mer att ändra. Valet ordnas som det är tänkt. Och de som är beordrade i karantän ska enligt både Justitieministeriet och Institutet för hälsa och välfärd ha rätt till att rösta hemma.

De övriga, då? Samlingspartiet har anklagat Justitieministeriet för att söla med direktiv. Partisekretare Kristiina Kokko vill ha ett entydigt svar på frågan om alla får rösta.

Egentligen är väl frågan retorisk, eftersom svaret är givet. Rätten att rösta är absolut. Sedan är det bara att fixa det, på sätt eller annat.

Smittrisken i en vallokal kan säkert jämföras med logiken för de regler som just nu gäller för andra platser, inte sant? Vad är risken om någon smittad – de är totalt trots allt väldigt få – tar sig till en vallokal? Marginell, utan tvekan, i relation till hur människor får mötas på andra ställen.

I praktiken är det säkert ändå så att många av dem som är i karantän eller är smittade ändå stannar hemma, oberoende av hur det hela ordnas.

I det stora hela, då man betraktar var och hur coronaviruset smittar just nu, är det hela nästan en icke-fråga. Rätten att rösta är absolut. Och riskerna i just vallokalerna är minimala jämfört med så mycket annat som är tillåtet nu. Om jag skulle vara i karantän eller smittad skulle jag ställa till med ett herrans liv om jag inte tillåts rösta.

En större fråga är hur många som väljer att låta bli att rösta som en följd av att de valt att frivilligt så gott som isolera sig från det övriga samhället så länge epidemin pågår. Många känner sådana. Ur demokratins synvinkel är det mycket intressantare: Vem alla stannar hemma?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter