Vinterturism i skärgården har en chans – men det finns en sak som är avgörande för att människor ska hitta vinterskärgården

Jarmo Saarnio spanar ut över fjärden. För nästan fyrtio år sedan gjorde han sin värnplikt på Utö och såg då en bergsuggla på ön. Sedan dess har Utö haft en särskild plats i Jarmos hjärta.

Åbobon Saarnio är fågelskådare och besöker gärna yttre skärgården året runt. Om vintrarna är det ofta öppet vatten vid Jurmo och Utö och det går att få syn på till exempel snäppor.
Fågelskådarna hör till den grupp av turister som bokar stugor och hyr rum i skärgården också på vintern. De har ofta egen mat med sig och följer fåglarnas tidtabeller. Andra som vill vistas i skärgården på vintern har kanske kameran med sig eller ett par bra vandringsskor.
Stjärnhimlar, mäktiga stormar och en tom horisont är svåra att klå.
Hanna Kovanen har haft inkvartering på Utö i över femton år och driver sommartid också ett kafé på ön samt guidar besökare som till exempel vill se fyren.
Hon vet av att vinterturismen har en chans. Men, menar Kovanen, det finns inga genvägar.
– Man måste bara idogt hålla öppet och inte stänga, säger Kovanen.
Minimikravet är en varm säng att sova i men gärna ska det också finnas något slag av service.

På grannön Jurmo där Klas Mattsson kan glädja sig åt fullbokade stugor flera månader och i vissa fall till och med år framåt, har kunderna tillgång till bastu i samband med stugorna och mat kan gästerna förhandsbeställa av Tiina Johansson vid Jurmo Inn.

Johansson berättar att hon haft matgäster varenda dag sedan årsskiftet. En del av matgästerna bor på Jurmo Inn som också är fullbokat så gott som hela vintern. En del är gäster hos Mattsson.
Vinterturismen har helt klart en chans men borde den utvecklas på något sätt?
– Tja, jag tycker det är ganska bra som det är. Människor vill komma ut för att slappna av och njuta av naturen. Jag tror inte det behövs några cirkuskonster här, säger Klas Mattsson men gör ett viktigt tillägg: Förbindelserna till fastlandet måste fungera. Utan regelbunden förbindelsebåtstrafik går det inte att driva någon verksamhet på öarna.


På Utö har Hanna Kovanen planer på att bygga en bastu som de övernattande gästerna kan använda och kaféet som hittills varit öppet enbart sommartid ska renoveras.
På ön finns också ett hotell med hela 68 bäddar men här har företagaren Mikko Fagerroos tillsvidare valt att hålla stängt i december, januari och februari. Orsaken är dels pandemin och dels lönsamheten som med nästan 70 bäddar och en fullfjädrad restaurang kräver betydligt mera personal än till exempel uthyrningsstugor som kunderna städar själva.
Också Fagerroos tror dock på turism i skärgården utanför den egentliga säsongen.
– Jag tror att det bra går att hålla öppet ända in i november. Men sedan blir det nog för tyst för oss, säger Fagerroos.
– Visst får vi förfrågningar till julen men det skulle behövas ganska många kunder för att det skulle löna sig för oss att hålla öppet.
Fagerroos har en fast anställd personal på fyra personer och jobbar också själv tillsammans med sin fru på hotellet.
Hotellet besöks av många grupper. En del har på grund av epidemin backat sina besök i mars men i april ser det redan ljust ut i bokningskalendern, berättar Fagerroos.

Skärgårdsturism
År 2021 reste 47 000 personer med förbindelsebåten Baldur som kör från Pärnäs till bland annat Aspö, Nötö, Jurmo och Utö.
Cirka 22 000 reste under perioden september – maj.
Ungefär 95 procent av resenärerna är turister.
Åbolands och Ålands skärgård besöktes tillsammans av sammanlagt 3,9 miljoner inrikesbesökare år 2020.
Månne inte den fågel ornitologen talar om är berguven? Vetenskapligt namn Bubo bubo, på finska huuhkaja. Annars trevlig läsning.
Skärgården är alltid lika attraktiv oberoende av
årstid, emedan varje årstid har sin egen charm…