Vintern väntas bli tyst i byggbranschen – stugorna en räddning i Västnyland

I fjol påbörjades knappt 40 000 bostadsbyggen i Finland medan man i år förutspår att det byggs bara 20 000 bostäder.
– Redan fjolåret var lugnare än 2021. Det byggs väldigt lite nationellt, säger företagaren Johan Törnqvist på Ekenäs Trävaruhus.
Enligt Törnqvist gäller de radikala svängningarna i branschen i första hand större orter.
– Men visst syns det här också. När har det senast byggts nya höghus eller radhus i Raseborg? frågar sig Törnqvist.
Också småhusbyggandet har varit lugnare i Raseborg under en längre tid.
– Det har byggts en del i till exempel Rävnäs-Kursandsområdet i Ekenäs men tider som då man byggde ut stora områden som Gammelboda och Langansböle har vi inte sett på länge.
I Raseborg finns närmare 7 000 fritidshus. De utgör något av en välsignelse för Törnqvists företag.
– Det byggs och renoveras sommarstugor fortsättningsvis. Många skaffade också ställen under pandemin men sköt upp byggandet och renoveringarna när materialpriserna gick upp. Så det finns mycket ogjort på de stugorna.
Exceptionella år
Under pandemiåren hade folk tid och pengar att sätta på hus och gård. Sedan kom Ukrainakriget och pressade upp materialpriserna.
– Åren 2021 och 2022 var ganska extrema. Det kommer vi knappast få uppleva igen. Det var kanske inte volymerna som ökade så mycket men prisnivån desto mer, i synnerhet på virket. Omsättningen steg mer eller mindre gratis, säger Törnqvist.
Sedan dess har priserna kommit ner och stabiliserats. De ligger enligt Törnqvist ganska nära nivån före pandemin.
– Vissa virkesprodukter är fortfarande dyrare än förut, till exempel fanerprodukter. Man har kanske inte förstått hur mycket av det som kommit från Ryssland och Ukraina. Isolering är också lite dyrare fortfarande.
Nu är inte den egna täppan högsta prioritet.
– Man lägger pengar på sådant som man inte kunde göra under pandemin som resor, kultur och idrott.
Lugn vinter
Trots att det västligaste Västnyland tycks vara skonat från de mest dramatiska konjunktursvängningarna i branschen förutspår ändå Törnqvist en lugn vinter.
– Vi har alltid haft uppgångar och nedgångar i branschen. Nu finns det fler element som påverkar. Krig har vi också alltid haft men nu har det kommit ganska nära och det har påverkat både inflationen och räntorna. Jag känner en viss oro. Det kommer bli tufft. En kollega i branschen konstaterade att vi kommer ha tid att städa i knutarna i vinter.
Kan det bli fråga om permitteringar?
– Jag har inte tänkt den tanken. Det får tiden utvisa. Det gäller att hålla sig med arbete. Fram tills nu har det inte funnits tid att ringa runt till kunderna och fråga vad de har för behov och det får man be dem om ursäkt för. Men nu kommer man att ha mer tid för det.
På små orter uppmanar gärna företagarna sina kunder att handla lokalt. Inom järnhandeln har man fått konkurrens av näthandeln. Enligt Törnqvist gäller det dock enbart inom vissa produktområden.
– Det kan finnas vissa produkter som är förmånligare att handla på nätet. Men skrymmande produkter som väger mycket vill jag påstå att är vettigare att köpa lokalt. Det har jag sett exempel på. Jag vill också tro att tillverkare och importörer värdesätter oss som har fysiska butiker mer om det blir tuffare tider. Åtminstone tänker jag så om mina kunder. De är viktiga och bör skötas bra.
Finns ännu att göra för lovprocessen
Törnqvist har inte några större förhoppningar på den nya regeringen, annat än att han noterat att det finns ambitioner att göra vardagen lättare för företagare. Däremot har han önskemål i en mer lokal riktning.
– Nu om någonsin måste myndigheterna göra sin beskärda del. Behandlingen av undantagslov och bygglov måste löpa. Det har skett vissa förbättringar i Raseborg men min uppfattning är att det fortfarande finns saker att göra – att man kunde fokusera ännu mer på att hitta lösningar i stället för problem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.