Förflytta dig till innehållet

Vintern kom med skridsko- och skidföre till Kimitoön – i Pargas och Raseborg får skridskoåkarna ännu ha tålamod

Emilia Örnmark
två flickor (närbild) på en isplan
Eveliina Koskinen och Alexa Sainio kände sig lite ovana på isen så här under säsongens premiärtur.

Vintern har kommit till södra Finland och ett mjukt vitt puderlager har lagt sig över Åboland och Raseborg. Temperaturen håller sig på många håll på minussidan och det betyder att det varit möjligt påbörja jobbet med flera av vinteridrottsplatserna.

På Kimitoön kan man nu åka skridsko både på skridskobanan i Kimito och i Bjärkas i Västanfjärd. I Bjärkas är det på den så kallade Bjärkaspotten vid golfbanorna man kan åka skridsko.

Då skolorna slutat på fredagseftermiddagen dröjer det inte länge förrän isen vid skolcentret i Kimito sakta fylls av skridskoåkare från Kemiönsaaren keskuskoulu.

– Det här är fjärde gången jag åker skridsko i Kimito i år, säger 8-åriga Elias Leppänen.

Han svänger vant runt i sina hockeyskridskor och säger att han gärna också spelar ishockey.

Om isen är bra eller dålig råder det lite delade meningar om här i gänget, men Elias tycker i alla fall att den är riktigt bra.

För Eveliina Koskinen och Alexa Sainio, bägge nio år gamla, är det här säsongens första gång på isen. De känner sig lite ovana, men med lite övning går det nog bra. Eveliina gillar att titta på konståkning på tv, men det har hon ändå inte planer på själv.

Teo Aboina, nio år, ansluter sig till sällskapet och berättar att det här är hans andra gång på isen i år.

– Ja! är gängets gemensamma svar på frågan om det är roligt att åka skridsko.

några barn på en isplanEmilia Örnmark
Längst fram Elias Leppänen. Från vänster: Aleksi Leppänen, Alexa Sainio, Eveliina Koskinen (skymd) och Teo Aboina.

Skidskolan i Kimito startade redan i oktober

Skidor har man faktiskt kunnat åka i Långdalen i Kimito redan ett bra tag. Det berättar Jens Törnqvist från Kimito Sportförenings skidsektion, som i år sköter spåren.

– Vi började packa botten genast då det kom snö. I dag har vi faktiskt lyckats få spår runt hela motionsbanan, säger Törnqvist på fredagen.

Motionsbanan är 2,4 kilometer lång, men utöver det finns spår runt idrottsplanen.

– Bottnen är bra, men på vissa ställen är det lite ont om snö än, säger Törnqvist och ger rådet att inte komma med sina allra dyraste skidor ännu.

I Kimito finns ivriga skidåkare bland barnen i år – redan i oktober startade skidskolan ”Skoj på skidor” på bar mark och de två senaste veckoträffarna har man kunnat åka skidor i snö. Över fyrtio barn från fem till elva år är anmälda.

barn som skidar i strålkastarljusJens Törnqvist
I Kimito är skidintresset bland barn stort.

För varmt i Dalsbruk

I Dalsbruk finns inte ännu samma möjligheter till vintersporter. Planmästare Otto Poutanen vid Kimitoöns fritidsenhet säger att det inte varit tillräckligt kallt här för att få skridskobanan i idrottsparken i skick. Havet är fortfarande öppet och påverkar således temperaturen.

– I morse var det tolv minusgrader i Kimito, men bara två och en halv i Dalsbruk, säger han.

Poutanen gissar att man kanske på måndag kan åka skridsko i Dalsbruk. Då är planen också att starta snökanonerna i idrottsparken, eftersom det lovats kallare väder. Än har det inte varit möjligt att dra skidspår här – det finns så lite snö och den som finns är så fluffig och lätt.

I Pargas får skridskoåkarna vänta till nästa vecka

I Pargas har man inte ännu börjat sätta stadens skridskobanor i skick, men fritidssekreterare Mikael Enberg hoppas att man ska komma i gång med arbetet redan under nästa vecka.

Enligt ett beslut i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster från 2020 upprätthåller staden fem skridskoplaner under veckorna 1–8. Det är Björkhagen och Skräbböle i Pargas samt planerna i Nagu, Korpo och Houtskär.

– Trots beslutet om vilka veckor planerna ska upprätthållas använder vi nog sunt bondförnuft också och planskötarna var redan förra veckan sugna på att börja sätta planerna i skick, säger Enberg

Med tanke på hur väderleksprognoserna ser ut hoppas Enberg att man ska kunna ha isplanerna i skick senast till skolornas jullov.

– Vi får ta en diskussion om saken direkt i början på nästa vecka i och med att tiodygnsprognosen visar på att det kalla vädret ska hålla i sig. Vi har såtillvida allt förberett att rinkarna är på plats och det är bara att köra i gång.

Skridskoplanen vid Nilsbyn koulu i Lielax sköts i sin tur av skolans Hem och skola-förening, medan staden står för vattnet.

Rektor Sammy Järnström berättar att man också där har förhoppningar om att ha isen i skick till jullovet.

– Just nu har vi ett litet problem med den tilltänkta planen, eftersom den lutar och vattnet riskerar rinna ut till skogs. Vi hoppas att vi får det åtgärdat med en stödkonstruktion under nästa vecka och att vi kan erbjuda byborna möjligheten att skrinna till julen, säger Järnström.

Oklart när Raseborg har sina isbanor klara

I Raseborg har arbetet med att preparera isbanor påbörjats. Nu jobbar man på grunden för skridskobanorna på Marknadsplanen i Ekenäs och vid Karis idrottspark.

Det är svårt att säga när isarna är klara att användas.

– På vissa ställen behövs det upp till tio spolningar. Nu har man lovat kallt väder men också snö så man får se hur det går, säger idrottsinstruktör Julia Salmela.

Förberedelserna har inte påverkats av stadens strävan att sänka sina energikostnader.

– Det har inte påverkat det här arbetet. Tiden för vintersport är kort. Vi försöker möjliggöra det i så stor utsträckning det bara går, säger Salmela.

Det finns ett dussintal skridskoplaner eller hockeyrinkar i Raseborg varav en del sköts av staden och andra på avtal av föreningar och andra aktörer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter