Förflytta dig till innehållet

Vinprovning och cykelturer i Åbo – ÅSP:s hundratals pensionärer har många idéer inför året

Annina Suominen
tre äldre personer
Mitt i Åbo. Åbo svenska pensionärsklubb har hållit i gång, men inte som vanligt, under coronapandemin. Nu ska föreningen komma i gång med fredagsträffarna igen, berättar Carita Isaksson, nyvalde ordföranden Bengt Sandell och Inga-Lill Karlsson.

Vinprovning och cykelturer – idéerna är många då Åbo svenska pensionärsförening kör i gång i år. Snart samlas svenska pensionärer i Åbo igen – eller det vill säga förhoppningsvis, då ingen ännu vet hur coronapandemin utvecklas.

– Vi skulle vilja komma i gång igen, säger Bengt Sandell, nyvald ordförande för ÅSP.

– Vi har ordnat videokonferenser och möten via Zoom men för många skulle det nog vara viktigt att komma i gång igen och träffas live, säger vice ordförande Inga-Lill Karlsson.

ÅSP är riktiga föregångare inom IT och har satsat mycket på IT-utbildningar för sina medlemmar och utomstående. Svenska pensionärsförbundet i Finland utnämnde ÅSP till Årets IT-förening år 2020. Men närmare hundra av totalt 400 medlemmar har inte e-post i dag och föredrar att bläddra i papperstidningar och ses live.

– Folk ville väldigt gärna komma då vi hade vår första träff i oktober. Vi hade räknat med 60 men vi var över 80. Man märker att folk vill ha kontakt. På julfesten på Kåren var vi kring 120, säger Carita Isaksson, kassör.

Men fredagen den 11 februari kör föreningen alltså i gång med fredagsträffarna igen. Träffarna ordnas minst en gång i månaden med varierande program. De ordnas i Alexandrasalen bakom Ortodoxa kyrkan.

– Vi kan inte fylla den som vi brukade, med 120 personer, utan det är max 60 som gäller nu på grund av coronarestriktionerna, säger Karlsson.

En idé är också att ordna träffarna i två omgångar, så att flera får plats.

En hel biosalong för sig själva

Trots bristen på större evenemang har ÅSP haft full rulle de senaste åren. Flera små grupper med egna ansvarspersoner organiserar program som bland annat stavgång, dans, kultur, yoga, petanque och körverksamhet.

– Nästan 2 500 personer samlades till 166 möten i fjol, säger Sandell.

Föreningen har också ordnat biobesök då man hyrt en hel salong. Totalt 380 pensionärer såg tre filmer i fjol – ”My Father”, ”Tove” och ”Kupé nr 6”.

– Det var riktigt imponerande att sitta i en fullsatt salong och veta att det är bara svenska pensionärer där, säger Karlsson.

På bioträffarna har det också kommit pensionärer från Pargas.

Nytt för i år är att föreningen ska börja ordna vinprovningar. Teaterbesök liksom andra resor som exempelvis till den berömda blomstermarknaden i Türi i Estland står också på schemat.

– Det var också någon som tyckte att vi kunde börja cykla tillsammans. Fast vi börjar nog inte innan isen smultit. Det gäller ju förstås att hitta trygga rutter, säger Sandell som i så fall skulle leda cykelgruppen.

– En annan idé vi funderat på är rundturer i Åbo stad. Det finns ju många nya bostadsområden som man inte alls känner till.

Äldrerådet, vars ÅSP-representant är Margita Vainio, ordnar också ett svenskt seminarium om boendeformer för äldre personer i april.

Vill hitta pensionärerna innan de blir pensionärer

En viktig del i ÅSP:s verksamhet är att hitta personer som är på väg att bli pensionärer.

– Det skulle vara viktigt att hitta dem som är på väg i pension i ett tidigt skede. Det finns många pensionärer som upplever en stor tomhet då arbetslivet tar slut. Har man inte skött kontakterna då så kan det gå illa, säger Sandell.

För att nå dem startade föreningen för ett par år sedan projektet ”Gamla rävar, grå pantrar (och flower-power)”. Just nu är projektet, som lockade många nya medlemmar, lagt på is men det kommer förmodligen att återupptas i någon form.

Samma gäller körverksamhet i form av kören Argentum, som inte kom i gång igen efter att körsång varit förbjudet.
Förutom att nå dem som närmar sig pensionen satsar föreningen mera på IT-utbildning för medlemmarna och att utveckla kommunikation inom föreningen i år.

Mycket att göra

Av ÅSP:s medlemmar är 74 procent kvinnor och 26 procent män. Föreningen har haft män som ordförande även tidigare men oftast har det varit kvinnor. Bengt Sandell tog alltså över som ordförande efter Carita Isaksson.

– Jag har varit ordförande en månad nu och det är nog mycket intensivt. För mig var det en överraskning att det var så mycket att lära sig. Jag blir helt matt av att se vad Carita har gjort, säger Sandell.

– Då jag hade blivit vald till ordförande i fjol så sade jag att jag ska delegera allt. Men då man inte har fått träffas så är det inte så lätt att delegera, säger Isaksson, som i sin tur tog över efter Karlsson som var ordförande innan henne.
– Alla säger åt mig att delegera, delegera, säger Sandell.

Han konstaterar att det var hans öde att hamna i den finlandssvenska kretsen i Åbo, som är hans liv.

– Jag har bott på Nylandsgatan 2, Åbo Akademis huvudbyggnad, pappa var övervaktmästare där. Jag gick i Sirkkala folkskola och sedan i Classicum, studerade till psykolog vid akademin och arbetade sedan där nästan hela mitt liv, säger Sandell som även är frimurare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter