Vingar till väderkvarn byggs av ett volontärgäng i Sagalund – ”Utseendet ska vara traditionellt”

Helt lätt är det inte att få de nya vingarna till Sagalunds gamla väderkvarn på museiområdet i Kimito på plats.
En handfull talkoarbetare klättrar på byggställningen och några ger direktiv om i vilka remmar man nu ska dra för att få aktuella spjälor på den växande stommen på plats.
De frivilliga, tolv personer från elva länder, har nu varit en dryg vecka av två på Kimitoön. Förutom väderkvarnen tillverkar gruppen nytt pärttak till Linnarnäsgården på museiområdet. Verkstäderna leds av experter.

För spanska Eva Tortajada är det här det första projektet i sitt slag och det här är också första gången hon är i Finland.
– Här är folk väldigt artiga, och Finland är välorganiserat, är Tortajadas första intryck.
Hon trivs i Sagalund, och är fascinerad över de många byggnader som har flyttats till museiområdet, liksom också väderkvarnen.
Steg ett i jobbet med väderkvarnen var att från enbart de slitna och trasiga gamla vingbladen som modell göra upp en plan över förnyandet. Sedan gällde det att sätta i gång. Nästa steg var att få rätt längd och form på de drygt åtta meter långa skaften av stockar som fäster vingparen. Skaften försågs sedan med tjärade hål att fästa vingarna i.

Man använder sig helt av naturliga material.
– Utseendet ska vara traditionellt, så ytorna får inte vara alltför jämna, säger Tortajada.
Hon beskriver ihopsättandet av alla färdiga delar som ett pussel. Mest utmanande, förutom det fysiska arbetet med att lyfta den färdiga vingen på plats samt planeringen, tycker Tortajada var att lära sig använda yxan som redskap.
På onsdag väntas väderkvarnens vingar vara på plats. Sedan återstår ännu arbetet med att tjära dem.
Sagalunds museichef John Björkman är mycket nöjd med resultatet så här långt och konstaterar att projektet håller tidtabellen.
Det här projektet är ett samarbete med nätverket European Heritage Volunteers, som arrangerar dylika frivilligläger kring kulturarv runtom i Europa.
Deltagarna, som ofta är studeranden inom branschen, får se nya kulturer, hjälpa till att underhålla kulturarv och internationella kontakter. Värdorganisationen får förstås en värdefull arbetsinsats, samtidigt som kunskap och erfarenheter utväxlas.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.