Vindkraftsbolag vill inleda sjömätningar i Norrhavet nära Åland

Vindkraftsbolaget Ilmatar Offshore vill inleda sjömätningar i Norrhavet (i den norra delen av Skärgårdshavet) som man utsett som lämpliga för havsbaserad vindkraft.
Sjömätningarna görs för att avgöra hur havsbotten ser ut och vilka konstruktioner som är mest lämpade.
Än så länge väntar bolaget fortfarande på klartecken från försvarsmakten och Ålands landskapsregering som behöver gå igenom miljötillstånden.
– Det är en långtgående process. Det är optimistiskt att säga att vi inleder sjömätningarna i år, säger Anna Häger, Ilmatars regionchef.
– Det här är helt nytt för Åland, vi får ha tålamod, fortsätter hon.
Vindparker till havs består av kraftverk som är monterade på ett fundament, där monopile är den vanligaste typen. Den består av stålrör som försänks djupt ned i botten genom pålning eller borrning.
Det andra alternativet, gravitationsfundament, ställs ner på havsbotten och håller kraftverket på plats genom sin storlek och tyngd. Monopiles orsakar större ljudpåverkan men endast begränsad bottenpåverkan jämfört med gravitationsfundament.
Häger förklarar att det lutar mot monopile-fundament i Norrhavet men innan det bestäms behöver havsbotten undersökas.
– Om man vill att kraftverken ska gå hela vägen ner till botten får det inte vara för djupt. Då går det åt onödigt mycket resurser. Men ju grundare, desto mer marint liv. Att anlägga vindkraftsparker är lite som att anlägga ett bostadsområde. Man tittar på alla förutsättningar och begränsningar, säger Häger.
Börjar med att påla mjukt
Medan havsbaserade vindkraftverk har en viktig roll för att öka tillgången på förnybar energi, kan kraftverken också påverka det marina livet. Det framkommer i den nya rapporten från Naturvårdsverket, ”Effekter av havsbaserade vindkraft på marint liv”.
I rapporten skriver de bland annat att ljudnivåerna från borrningen vid anläggningen av monopile-fundament påverkar djuren i vattnet. Den ljudkänsliga och akut hotade östersjötumlaren kan påverkas på tiotals kilometer avstånd.
Har ni ljudnivåerna i åtanke vid borrning?
– Det är ljud som absolut stör. De är väldigt, väldigt höga. Därför börjar vi med att påla mjukt, med inledande slag, för att varsla djuren. De djur som kan ta upp ljuden simmar undan. Efter det kan man börja borra med högre styrka. Konstruktionsfasen är den mest ljudintensiva perioden men det är också den kortaste.
Sjöfåglarna måste skyddas
Rapporten drar även slutsatsen att åtgärder behövs för att minska dödlighet kopplad till att fåglar kolliderar med kraftverken. För att sjöfåglarna inte ska drabbas behöver man också ta hänsyn till att de inte trängs undan från bra häckningsområden.
– Teknik är inte allt när det kommer till hur man ska förhålla sig när man placerar infrastruktur. Men det är en del, säger Häger.
– Med hjälp av datahantering kan man se hur fåglar rör sig i området och vilken typ av teknologi man bör tillämpa för att minimera skadorna. Det skulle kunna vara att kraftverken har en teknik som skannar in sin omgivning och kanske saktar ner när en flock med fåglar närmar sig. Eller så kanske man kan måla turbinerna i en annan färg så att fåglarna ser dem bättre, fortsätter hon.
Konstruktionerna kan också gynna Östersjön, enligt både Häger och rapporten. De kan byggas på ett sätt som skapar utrymme för biologisk mångfald.
– De går att gjuta på ett sätt som utgör gömmor och skrymslen för ett marint liv, säger Häger.
Men först behöver man undersöka vilka arter som rör sig i området.
– För det som gynnar en art kan knuffa undan en annan. Det finns med i planen att skapa nya typer av gynnsamma förhållanden för marina system utan att konkurrera ut något.
Havsbaserad vindkraft
Vindparker till havs består av vindkraftverk som är monterade på ett fundament som på olika sätt är förankrade i botten. Fundamenten kan förankras på olika sätt. Vanliga bottenfasta fundament är monopile-fundament, gravitationsfundament eller fackverksfundament. Monopiles är den vanligaste typen av fundament.
Ett monopile-fundament pålas eller borras ner. Ett gravitationsfundament är en stor konstruktion som ställs ner på havsbotten och håller vindkraftverket på plats genom sin storlek och tyngd. Monopiles orsakar mycket större ljudpåverkan genom pålningen, men endast begränsad bottenpåverkan jämfört med gravitationsfundament.
Det finns idag också planer från flera projektörer på att anlägga flytande vindkraftsparker till havs. Dessa är dock inte, som benämningen antyder, helt flytande, utan är också på ett eller annat förankrade i botten. Förankring görs med hjälp av långa staglinor eller kedjor, som förtöjs på botten med någon form av ankare eller pålar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.