Förflytta dig till innehållet

Vindkraftsbolag vill bygga en ny hamn i Långnäs

Pressbild
Ett gäng iklädda arbetsjackor i hamnmiljö
De här deltog i fredagens kickoff för hamnprojektet i Långnäs. Från vänster: Christer Nordberg, Göran Nyström, Erika Gottberg, Jimmy Forsman, Ulf Hagström, Henrik Sjöström, Ian Bergström, Lotta Nummelin, Cecilia Svensson, Peter Rydebrink, Johan Byskov Svendsen, Ronny Eriksson, Hillevi Priscar och Anders Wiklund.

Åland ska få ta del av elen från OX2s vindkraftsparker som ska startas samtidigt som en ny hamn kan stå klar i Långnäs.

Det säger Anders Wiklund, country manager för OX2på Åland.

– Det här är första gången vi riktigt visar planeringen ser ut för nätanslutningen. Många har frågat om det kommer att dras till Åland, och ja, det kommer det, både från norr och syd. Det innebär att Åland kan bli självförsörjande på el. Exakt hur det blir får vi se. Men vi säger tydligt nu att det ska dras till Åland.

När väcktes tankarna på att bygga en helt ny hamn?

– För ett år sen, ungefär, när vi startade upp OX2-verksamheten på Åland. Man måste ha en konstruktionshamn för vindkraften både när den byggs och tas hand om. Vi har jobbat med parallella projekt, bland annat en vätgaspipeline som är under planering. Den ska gå från Sverige, Finland och Åland neråt.

– På Åland finns en stark rederiryggrad och då passar en sådan här hamn väldigt bra in. Här kan man stötta nyetableringar på Åland, inte minst inom skärgårdstrafiken. Om vi implementerar allting får man tillgång till e-bränsle.

Kartan visar hur Noatun Syd och Noatyn Nord ska anslutas till elnät.

Vad kan en grön hamn i Långnäs kosta?

– Om man ska implementera allting när man bygger så ligger det i miljardeuroklassen.

Nya möjligheter uppstår i områden i världen som får tillgång till storskalig grön energi, säger Anders Wiklund.

– Det som är unikt här är skalan på vindkraften som skapar stora möjligheter. Och det här är den första konkretiseringen av vad vindkraften kan ge Åland mer än arrende och fastighetsskatt.

Hur många nya arbetsplatser kan ett hamnbygge ge Åland på sikt?

– Det kan jag inte spekulera kring. Men vi för dialoger med bolag som vi tycker skulle vara lämpliga att etablera sig på Åland. Jag kan inte säga vilka de är men det är inom tillverkning, it och inom områden där man drar nytta av värmeöverskottet man får när man tillverkar vätgas.

När hoppas ni att bygget i Långnäs står klart?

– Samtidigt som de första turbinerna snurrar, någonstans kring 2030. Då ska också vätegaspipelinen stå klar. Men det är också beroende av processer med landskapsregeringen och andra myndigheter, och hur arrenden och andra faktorer i slutändan utvecklar sig. Det är saker som står utanför vår kontroll.

Hur har ni lyckats hålla hamnprojektet hemligt?

– Vi är litet förvånade med tanke på hur många som har varit inblandade. Vi har bett att folk ska hålla det för sig själva för att vi ska kunna göra det i rätt ordning. Hur informationen delas är viktigt för att det inte ska uppstå missförstånd eller spekulationer. Vi är tacksamma för att alla har respekterat det.

Patrik Dahlblom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter