Förflytta dig till innehållet

Vindkraft, fiske och skydd av havens biologiska mångfald ska samsas – Forststyrelsen ska se sina havsområden som en helhet

Carina Holm
hav fotat från färja

Havsområdenas naturresurser ska ses som en helhet då allt fler vill utnyttja det som finns i haven.

Forststyrelsen förvaltar över hälften av Finlands territorialvatten och har förbundit sig att jobba för att havsmiljön mår bra.

Samtidigt vill allt fler få ekonomisk nytta genom att använda havsområdena på olika sätt, medan EU:s strategi för biologisk mångfald kräver att haven skyddas ännu mer.

Det gäller att kombinera aktuella frågor som hur man ska skydda den biologiska mångfalden i haven, havsvindkraft och fiskodling.

Mer enhetliga planer för hur naturresurserna ska användas

För att kunna förbättra skyddet av sina havsområden har Forststyrelsen beslutat att naturresursplaneringen för havsområdena ska förenhetligas.

Havsområdena ska ses som en helhet, då havsområdenas naturresurser tidigare har haft tre olika planer.

På det sättet kan också växelverkan mellan mark- och havsområdena beaktas.

Hav från Bottenviken till Finska viken

Forststyrelsen förvaltar havsområden från Bottenvikens innersta del ända till de östra delarna av Finska viken.

– Intresset för havsområdena är nu så stort och mångsidigt att det behövs en egen plan för hela det havsområde som förvaltas av Forststyrelsen, säger generaldirektör Juha S Niemelä.

Tanken är att Forststyrelsen ska ordna möten för så kallade intressentgrupper för att diskutera med alla de aktörer som havet är viktigt för.

– Det viktigaste målet är även till havs att vi vill agera ansvarsfullt, hållbart och klimatsmart. Vi vill värna om både människans och naturens välbefinnande, nu och i framtiden. Både till havs och på land kräver planeringen samordning.

Fossilfria ambitioner ställer krav

Finland strävar efter att bli världens första fossilfria välfärdssamhälle före 2035.

En ökad inhemsk, fossilfri energiproduktion är avgörande för att målet ska uppnås. Forststyrelsen har lång erfarenhet av att utveckla vindkraftsprojekt på land, men för att producera större mängder har blickarna nu också riktats mot havet.

– Vi har egen projektutveckling utanför Korsnäs och dessutom utvecklar vi en modell för vindkraftsanvändning i havsområden tillsammans med ministerierna, säger Niemelä.

Fler äter fisk

Finländarnas konsumtion av fisk har ökat stadigt.

Den inhemska fiskens andel av konsumtionen har dock minskat betydligt. Endast 20 procent av den kommersiella fisk finländarna äter är inhemsk. Samtidigt skulle största delen av finländarna vilja köpa mer inhemsk fisk.

Även om vattenbrukets andel av näringsbelastningen i Östersjön är mycket liten, är det enligt

Fortstyrelsen för närvarande en arbetsam, långsam och mycket osäker process för företagare att ansöka om nya tillstånd för fiskodling.

Forststyrelsens mål är att underlätta tillståndsprocessen bl.a. genom att söka lämpliga platser för odling och bevilja tillstånd i förväg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter