Villnäs slott lockar 10 000 besökare varje år


Villnäs slott. Foto: Klara Fält
För den svenska adelssläkten Fleming fungerade slottet i Villnäs främst som sommarresidens.
– Livet på slottet var flott, med fina festmottagningar och tjänstefolk som passade upp adeln, berättar museiguiden Kaisu Pullinen.
Tillgångarna var dock inte oändliga, och i slutet av 1700-talet hade Herman Fleming slösat bort hela släktens förmögenhet. Därmed såldes slottet och kom några år senare i släkten Mannerheims ägo.
– Slottet är i dag främst känt som marskalk Carl Gustaf Emil Mannerheims födelseplats och barndomshem. Visserligen flyttade han till Helsingfors redan vid sju års ålder för att gå i skola där, men hans familj bodde kvar och han spenderade sina skollov i Villnäs, berättar Pullinen vidare.
Då han var i tonåren sålde hans pappa gården till sin syster på grund av ekonomiska svårigheter. Pappan flyttade sedan till Frankrike med sin älskarinna. Kvar blev sju barn samt hans fru som dog kort därefter.
I början av 1900-talet såldes gården vidare för att slutligen bli uppköpt av Marskalk Mannerheims ryttardelegation år 1961. Under 1950-talet hade det ordnats nationella pengainsamlingar för att uppföra Mannerheims ryttarstaty i Helsingfors, och med pengarna som blev över köptes gården som därefter donerades till finska staten.
Slottet har fungerat som museum sedan 1967 och är öppet för besök under somrarna.
– Förra året hade vi 19 000 besökare, vilket var rekord. Antagligen berodde det på att Finlands 100 års jubileum firades. Vanligtvis har vi kring 10 000 besökare per sommar, säger Pullinen.
Slottets tredje våning som användes för gästmottagning är i dag inredd i 1600-tals stil, och där hittas även festsalen med vackra takmålningar som hör till de bäst bevarade i hela Europa. Andra våningen, där slottets ägare bodde, är inredd i 1700-tals stil.
Invid slottet ligger även den Kalmiska trädgården med sin egen spännande historia.
– Trädgården är uppförd exakt enligt anteckningar från Pehr Kalms föreläsningar på 1700-talet, berättar trädgårdsmästare Aaja Peura som planerat trädgården.
Kalm studerade själv under Carl von Linné, och var en av hans apostlar som skickades till främmande kontinenter för att studera växter och hämta hem frön. Kalm skickades till Nordamerika i hopp om att i det liknande klimatet hitta växter som även skulle klara sig i Norden. Där lärde han sig växtkunskap av indianerna.
– Han var en av de få av Linnés studenter som återvände med livet i behåll. Att vara botaniker på 1700-talet kunde vara farligt, säger Tom Ekström som också jobbar i trädgården.
Kalm var främst intresserad av nyttoväxter och ville använda sina kunskaper för att hjälpa staten ekonomiskt. Under hans tid som universitetsprofessor delades frön från nyttoväxter ut till herrgårdar runtom i Finland, och det var även så som trädgården i Villnäs kom till.
I dag är trädgården uppdelad i två delar, en med nyttoväxter och en med giftväxter. Bland nyttoväxterna som odlas finns bland annat spenat, morot och bondböna, och bland giftväxterna hittas arter som belladonna och stormhatt.
I trädgården utnyttjas Kalms kunskaper från 1700-talet om till exempel vilka växter som lever i symbios, kunskaper som i dag lärs ut i samband med hållbar odling.
Villnäs slott
Ligger i Villnäs i Masku, cirka 30 kilometer norr om Åbo.
Byggdes på 1650-talet av släkten Fleming.
Ägdes mellan 1795 och 1903 av släkten Mannerheim, och marskalk Mannerheim föddes här.
Ägs nu av finska staten och öppnades som museum år 1967.
Öppet från och med mitten av maj till slutet av augusti, stängt på måndagar. I september kan grupper ännu på förhand boka besök till slottet
Även känt för den Kalmiska trädgården där både nyttoväxter och giftväxter odlas.
I slottet ordnas guidade rundturer på finska varje jämna timme, på svenska på söndagar klockan 13.45. Trädgården kan besökas utan guide.
Klara Fält
02 274 9900/klara.falt@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.